ro | en
IMUAU Summer School. Schönberg 2022

IMUAU Summer School. Schönberg 2022

Autori: arh. Cristina Constantin
Birou de proiectare: UAUIM

Colaboratori:
Coordonator de proiect: dr. Claudia Popescu, CED UAUIM
Responsabil administrativ: Alina Șamu, CSAV UAUIM
Consilier științific: asist. dr. arh. Ioana Zacharias Vultur, CSAV UAUIM
Coordonatori ateliere practice: conf. dr. arh. Liviu Gligor, CRA UAUIM Sibiu; Sebastian Bethge, dulgher restaurator; Zaharia Păcală, meșter fierar
Coordonator expo & identitate vizuală: șef. lucr. dr. arh. Cristina Constantin, UAUIM Sibiu
Consultant: șef lucr. dr. arh. Cosmin Pavel, CRA UAUIM Sibiu
Antropolog: Cătălina Tesăr, videoproiecție și investigarea comunității romilor cortorari
Foto: drd. Valentin Popescu, UAUIM

Comentariul autorului

În perioada 28 iulie - 10 august 2022, am invitat specialiști importanți din domeniul arhitecturii, restaurării, antropologiei, istoriei artei și al meșteșugurilor pentru a contextualiza patrimoniul cultural și arhitectural din Dealu Frumos, jud. Sibiu și pentru a experimenta lucrul cu materiale și tehnici tradiționale în acord cu tradițiile și nevoile comunității locale.
Experiența anilor trecuți ne-a confirmat necesitatea îmbinării studiului teoretic cu cel practic, studenții alături de arhitecți-stagiari s-au bucurat de un cadru în care să interacționeze direct cu materialele, cu tehnicile și cu meșterii tradiționali, să participe la organizarea unui șantier, documentând, proiectând și experimentând viața satului transilvănean.
Acest demers a fost apreciat în mod deosebit de parteneri, invitați, participanți, comunitatea locală (Primăria din Merghindeal, Consistoriul Evanghelic - Biserica din Agnita). De asemenea, diplomele de participare au fost recunoscute pentru punctarea practicii de specialitate.
Prin continuarea școlii de vară începută în 2019 ne-am propus aprofundarea tehnicilor tradiționale de prelucrare a lemnului, explorarea posibilităților de modelare ale fierului și o apropiere de comunitate, prin interogarea specificului local. Cadrul acestei școli de vară îndeplinește și nevoi umane, reluând legătura cu natura, cu atemporalitatea rurală, socializarea în aer liber și schimbul efervescent de idei între specialiști și studenți.
Școala de vară a reunit în proporții variabile: prelegeri, lucru practic, excursii pe teren, relevare, desen și proiectare (ușile de grajd, îmbinările băncii).
Elementele la care am lucrat anul acesta au fost poarta Gospodăriei Casa Verde, uși/obloane pentru grajduri și banca din curte în cadrul a două ateliere: tâmplărie și fierărie. Prelegerile și excursiile de studiu la Alma Vii, Biertan și Richiș, precum și la Merghindeal, Ilimbav (atelierul de fierărie, Biserica călătoare din lemn), Hosman (plimbare cu Mocănița până la Cornățel) au completat activitățile propuse.
În atelierul de tâmplărie s-a realizat restaurarea porții Gospodăriei Verzi, cu măsurători și pregătirea pieselor din lemn pentru ușile de grajd și bancă. În atelierul de fierărie au fost realizate cuie artizanale, balamale pentru ușile de grajd și alte elemente metalice.
Școala de vară a fost adresată celor două serii de studenți/stagiari din toată țara și din străinătate și unor participanți externi la prelegeri sau la excursii de studiu din cadrul și din afara comunității locale.
Școala de vară de la Dealu Frumos a încurajat cooperarea între mediul universitar de arhitectură, organizații de specialitate și invitați deosebiți: Sebastian Bethge, Zaharia Păcală (meșter fierar), Cătălina Tesăr (antropolog), arh. Heidrun König (Casa Teutsch), Iozefina Postăvaru (istoric de artă în cadrul Institutului Național al Patrimoniului), Daniel Tellman (profesor Facultatea de Arhitectură din Timișoara), arh. Jan Hülsemann (specialist în arhitectura tradițională din Transilvania lucrând în cadrul fundației Mihai Eminescu Trust pentru păstrarea acesteia), Martin Rill (istoric), Simona Iovănescu și Daniel Furtună (absolvenți ai Facultății de Arhitectură din Timișoara), Cristina Constantin și Cosmin Pavel (AbruptArhitectura).
Prelegerile au fost organizate pe perioada școlii la Biserica Evanghelică Fortificată din Dealu Frumos, de la 18:30 în zilele de vineri, sâmbătă, luni și marți și au fost deschise specialiștilor externi și membrilor comunității.