ro | en
Garaj DESCHIS
  • Premiul secțiunii „Cercetare prin arhitectură / arhitectură și experiment”

Garaj DESCHIS

Autori:
Coordonator proiect: arh. Alex Axinte

Colaboratori:
Cercetători asociați: Iris Șerban, Bogdan Iancu, Anca Niță, Alex Axinte.
Coordonator ateliere pentru copii: Ioana Irinciuc
Voluntari: Mihaela Stoean, Ioana Iordache, Irina Botezatu

Școala la Garaj (2021)
Îndrumători: Diana Culescu, Ioana Tudora, Bogdan Iancu, Alex Axinte
Participanți: Daria Avarvarei, Ilinca Baican, Ștefania Bolea, Liliana Bujac, Mariana David, Larisa Drăgoi, Gabriela Flonta, Sonia Iliaș, Magda Matache-Baidin, Adelina Nedelcu, Doroteea Nedetu, Cristina Sasu, Daria Stoide, Georgiana Trif, Maria Udatu (an 1 peisagistică USAMV); Adelina Dabu, Cristiana Malcica, Ioana Nicolescu, Iasmina Plesescu, Gabriela Preda (Masterul de Antropologie și Masterul de Studii Vizuale și Societate, SNSPA)

Expoziția ‚Drumul Taberei. Cartier DESCHIS’
Curatori: Alex Axinte, Iris Șerban, Anca Niță, Bogdan Iancu
Artiști: Cornel Axinte, Mihai Codiță, Dan Dinescu, Gabi Dinu, Ionuț Dulămiță, Anca Niță, Florin Bogdan
Foto: „Monografia Drumul Taberei” (1973) din Colecția de Imagini Mihai Oroveanu, courtesy of Anca Oroveanu și Salonul de Proiecte, mai multe pe www.photopastfuture.ro

Harta Practicilor Colective din Buclă
Texte: Alex Axinte, împreună cu Bogdan Iancu, Diana Culescu, Ioana Tudora
Desene: Ioana Capotă, Alex Axinte
Design grafic: Edi Constantin

Video Garaj DESCHIS
Interviuri: Iris Șerban, Ileana Szasz, Alex Axinte
Regie: Ileana Szasz
Imagine: Ileana Szasz, Alex Axinte, Roxana Szel
Montaj: Alexandra Diaconu
Traduceri: Dana Andrei

Parteneri: Asociația Peisagiștilor din România, Filiala București (ASoP), Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV), Facultatea de Științe Politice - Școala Națională de Sudii Politice și Administrație (SNSPA), Asociația VIRA, Salonul de Proiecte, Street Delivery, Primăria Sector 6 prin Centrul Cultural European Sector 6.
Parteneri media: Zeppelin

Proiectul Garaj DESCHIS este susținut de Ordinul Arhitecților din România prin timbrul de arhitectură.

Comentariul autorului

Începînd cu anii 1960, mari ansambluri de locuințe colective se ridică în orașele românești. Princiipiile urbanismului modernist au fost radical aplicate de statul socialist, într-o încercare de a materializa utopia. Planificarea a fost însă deturnată de un model economic centrat mai mult pe producția unităților de locuit și contestată de respingerea standardizării vieții de către locuitori. Falimentul utopiei a fost de fapt șansa noilor ansamblurilor, care astfel au devenit cartiere. În golurile lăsate de planificare, proiectare și gestiune au intervenit locuitorii, care, prin practici informale, au bricolat, au reparat și au îngrijit bunurile comune. Astfel, aceștia și-au însușit spațiile și au transformat utopia proiectanților într-un acasă în cartier.
În acest context, deschis din noiembrie 2020 la parterul unui bloc din zona Buclei, din Drumul Taberei, într-un fost garaj, fost plafar, fostă croitorie, Garaj DESCHIS își propune să fie un laborator de cercetare și activare. Alăturîndu-se practicilor locale, prin care locuitorii își transformă garajele, după nevoi, în spații comerciale, de servicii, de întîlnire, ateliere sau de relaxare, Garaj DESCHIS este o „cameră suplimentară” pentru comunitate. Aici se intersectează locuitorii cartierului, cercetătorii în acțiune, artiștii, educatorii sau studenții. Astfel, Garaj DESCHIS este un spațiu hibrid, o propunere bazată pe cercetare, pentru o infrastructură comunitară, situată în contextul unui cartier de blocuri.
Spațiul-proiect a crescut prin activare culturală, educație aplicată și cercetare prin acțiune. La început, am deschis o Bibliotecă de Garaj pentru copii și adolescenți, din contribuții proprii, donații din vecini sau de la edituri, continuată cu o serie de ateliere educative cu cititorii. Mai departe, activitățile și cercetarea au fost extinse de către o echipă diversă. În paralel cu activarea spațiului, am început documentarea practicilor informale din Buclă. Cercetarea a inclus și educație aplicată, ca o Școală de Garaj, la care au participat studenți la peisagistică și antropologie. Rezultatele au evidențiat rolul cheie jucat de practicile informale de gestiune a spațiilor comune, ca forme de manifestare ale atașamentul locuitorilor față de cartier. La final, am deschis o Expoziție la Garaj, alcătuită din obiecte, fotografii, instalații și lucrări de artă legate de temele cercetate. În urma explorării zonei am redactat o Hartă a Practicilor Colective și am lansat o serie de Video-uri despre proiectarea și utilizarea cartierului. Am ieșit cu activitățile din garaj, cînd am organizat într-un loc de joacă din apropiere o serie de Ateliere de Povești în jurul lecturii și bricolajului și cînd am deschis Remorca pe Buclă, cu ocazia Street Delivery 2021.
În contextul descurajării practicilor informale, ce mai compensează din lipsa cronică de spații comunitare, cercetarea din ușa garajului vine să ilustreze, să conecteze, să susțină și să articuleze rolul acestor practici ca resurse locale extrem de valoroare. La scara urbană, proiectul participă la adaptarea microraionului segregat funcțional și experimentează integrarea locuirii și a dotărilor cultural-educative în cadrul unor rețele de „infrastructură socială” de proximitate. În viitor, Garajul poate să testeze noi modalități de a deveni mai activ în rețeaua de spații civice din cartier, funcționînd mai mult ca un „Urban Living Lab (ULL)”.

Comentariul juriului

În lipsa unei strategii sau, măcar, a unei preocupării reale și sistematice a autorității locale pentru coeziunea comunităților din marile ansambluri de blocuri, proiectul propune folosirea în acest scop a practicilor informale. Ușa garajului ilustrează, conectează, susține rolul acestor practici ca resurse locale, la scara urbană. Proiectul participă la adaptarea microraionului segregat funcțional și stimulează integrarea locuirii și a dotărilor cultural-educative în cadrul unor rețele de „infrastructură socială” de proximitate. Garajul testează modalități de a deveni mai activ în rețeaua de spații civice din cartier.