ro | en

Gara Filaret, proiect de reabilitare

București, România
Autori: arh. Elena-Codina Dușoiu, st.arh. Georgiana Constantin, st.arh. Patricia Silvia Gheorghe, st.arh. Maria - Rodica Manea, st.arh. Andrada Ulmeanu / Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București
Colaboratori: conf.dr. arh. Mihai Opreanu, lector dr.arh. Ana Botez, asist. dr. arh. Monica Muresanu, asist. dr. arh. Mihaela Balan

Comentariul autorului

Pentru a readuce dealul Filaretului în zona de interes a bucureştenilor, dar şi a turiştilor, am ales să reînviem simbolul unui cartier care în trecut reprezenta unul dintre polii importanţi ai capitalei: Gara Filaret.
În ultima decadă s-a observat la nivelul consumatorului român căutarea locaţiilor şi a evenimentelor cu caracter cultural-comercial, motiv pentru care amenajarea unei zone deschise pentru evenimente diverse reprezintă principalul pion pentru a revitaliza Filaretul. Utilizarea curţii interioare a fostei gări ca sală de concerte, sală de teatru neconvenţional, sală de expoziţie, muzeu temporar sau spaţiu destinat târgurilor tematice asigură ocuparea pe întreaga perioadă a anului a spaţiului, ajutând la obişnuirea consumatorului cu ideea că zona este un punct de atracţie constant.
Forma complexă a clădirii oferă posibilitatea utilizării spaţiilor interioare atât în scop comercial, cât şi în scop de relaxare, propunerile de funcţiuni fiind variate: cafenea, sală de expoziţie, studio foto, sală pentru workshop.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2016
viziuni și cercetări prin arhitectură