ro | en
  • Premiul secțiunii „Cercetări și viziuni prin arhitectură – intervenții și experimente de arhitectură”

Shrinking Cities. Orașe românești în declin

Autor: arh. Ilinca Păun Constantinescu, arh. Tudor Constantinescu, arh. Laura Popa-Florea, arh. Gabriela Belcineanu, arh. Iulia-Elena Curiman, arh. Alexandru Păun / Asociația IDEILAGRAM / IDEOGRAM STUDIO
Colaboratori: MNAC, Asociația IDEILAGRAM, ATU, (Asociația pentru Tranziția Urbană)

Comentariul autorului

Proiectul „Shrinking Cities în România” vorbește despre declinul și contracția orașelor românești ca fenomen de amploare. Datele statistice arată că majoritatea orașelor din România, de varii dimensiuni și tipologii (orașe mici turistice, industriale, orașe cu profil agricol, orașe-port la Dunăre) se confruntă astăzi cu diferite tipuri de declin: socio-cultural, economic, fizic, demografic. Jumătate din orașele țării au în acest moment cu o cincime de locuitori mai puțin decât în 1990, însă problematicii shrinking îi este încă acordată puțină importanță, cu toate că de la teoretizarea în spațiul germanic a acestui fenomen a trecut deja mai bine de un deceniu.
Reunind un grup larg de cercetători, artiști și practicieni și presărată cu diverse evenimente periodice, „Shrinking Cities în România” reprezintă o premieră în aducerea la lumină a acestui fenomen acut și omniprezent, pe care îl prezintă sub o formă atractivă și interactivă, încercând articularea unei percepții pozitive asupra unui fenomen care pare să aibă, la prima vedere, conotații exclusiv negative.Alte lucrări cu aceiași autori: