ro | en
Spații de lucru noi pentru Ceetrus Romania

Spații de lucru noi pentru Ceetrus Romania

Autori: arh. Vlad Stoica, arh. Tamina Lolev, arh. Marius Vasile, arh. Monica Sabău, arh. Luiza Brătulescu
Birou de proiectare: Wolfhouse Productions

Colaboratori:
Instalații: ing. Laviniu Nacu, ing. Marius Bordei (Instaltek SRL)
Mobilier: Mirona Crăciun (Kinnarps Romania SRL)
Iluminat: Alexandru Popescu (Demco Lighting)
Artiști: Lost Optics (artist)
Irina Mateescu (artist)
Grafette (artt group)
Beneficiar: Ceetrus Romania
Execuție: Construction and Maintenance Consulting SRL

Comentariul autorului

Pornind la drum nou cu un brand individual și cu o filosofie proaspătă, centrată pe cetățeni și calitatea vieții, clientul nostru, o companie din domeniul dezvoltării imobiliare, și-a propus să reîmprospăteze și mediul de lucru prin mutarea colectivului de lucru la etajul 14 al unei clădiri de birouri premium din centrul capitalei.
Dornici de o adaptare cât mai profundă a modului de lucru al beneficiarului, am impus în procesul de proiectare o etapă de analiză rațională și participativă prin sondarea nevoilor tuturor viitorilor utilizatori ai spațiului. Desfășurată în două etape: completare de chestionare detaliate și sesiuni de observare directă a folosirii resurselor existente, echipa de design a putut cunoaște și înțelege în profunzime modul de lucru al companiei. Astfel s-au putut identifica metodele prin care acesta se poate îmbunătăți.
Conform cu informațiile prelevate, principiile de design au fost identificate: comportamentul social ca liant al echipelor unite, confortul fizic și spiritual, contextual urban și cultural ca factor de coerență și unicitate a designului.
Layoutul etajului speculează din plin suprafața mare disponibilă comparativ cu numărul membrilor colectivului, oferind ca spațiu principal al amenajării un spațiu social amplu format dintr-o bucătărie primitoare și confortabilă, un spațiu de tip cafeteria și un co-working space deschis echipei dar și colaboratorilor externi, toate oferind o panoramă unică și vastă asupra nordului capitalei. Această panoramă de care se bucură spațiul este valorificată și neobturată din toate spațiile de lucru și chiar de pe coridorul perimetral nucleului central. Prin transparență și permeabilitate de-a lungul fațadei, toate spațiile de lucru bine adaptate nevoilor tuturor departamentelor câștigă un aport maxim de lumină naturală și, astfel, un nivel sporit de confort. Sălile de întâlniri sunt dimensionate și dispersate în funcție de necesitate și se disting prin personalități și dotări proprii, de la cabine independente pentru convorbiri telefonice până la sala de consiliu/adunări.
Materialele și corpurile de mobilier au fost alese în urma mai multor sesiuni de consultări extinse și utile cu clientul și furnizorii de mobilier standard și personalizat, pentru a obține în design un discurs coerent de materialități, texturi și atmosferă. S-au folosit esențe de lemn de stejar pentru elementele care sunt atinse frecvent, materiale textile plăcute și naturale, o paletă de fond caldă și odihnitoare dar și câteva elemente aduse din spectrul materialelor de construcție brute, precum cărămida cu goluri verticale și a schelelor din lemn. Vegetația abundentă în locații cheie dar și disprersată are ca rol punctarea, separarea permeabilă și crearea unei atmosfere sănătoase ajutată de lumina naturală abundentă.
Pentru a crea o legătură coerentă între context și spațiul de lucru, acesta din urmă găzduiește murale realizate de autori contemporani de street-art în câteva puncte cheie: în spațiul de co-working, în dreptul sălii de conferințe, pe pereții recepției, acestea subliniind vocația de dezvoltatori imobiliari cu atenție sporită acordată nevoilor cetățenilor și ale orașelor.