ro | en
Centrul Integrat de Transplant Cluj Napoca – Concurs internațional

Centrul Integrat de Transplant Cluj Napoca – Concurs internațional

Autori: arh. Romeo Cuc, arh. Raluca Sabău, urb. Iulian Canov, arh. Marius Vasile, arh. Ștefan Sălăvăstru, arh. Daniela Crăciunoiu
Birou de proiectare: Manopera SRL + Wolfhouse Productions SRL

Colaboratori: arh. Vlad Stoica, arh. Adrien Guitard, arh. Tudor Arsintescu, arh. Andreea Mureșanu, arh. Alexandru Fleșeriu, arh. Eszter Peter, stud. arh. Oana A. Filip, stud. arh. Radu Stoica, stud. arh. David Muntean, stud. arh. Vlad Afrasiabi, ing. Marius Șoflete, arh. Rareș Pătru, peisagist Maria Dudaș, peisagist Ioana Marin

Comentariul autorului

Proiectul e focusat pe crearea unor multiple tipologi de peisaj prin crearea unui concept de recuperare al pacienților. Noile tipologi oferă diferite efecte senzoriale ale peisajului prin diferite sccenarii și diferite tipuri de spații. Având în vedere natura specifică a activității centrului și a pacienților săi, care se ocupă de medicamente puternic imunosupresoare, peisajul și designul urban sunt adaptate pentru a răspunde acestor nevoi specifice. Principiul de proiectare se bazează pe procesul terapeutic, care ia în considerare necesitatea unei reconectări treptate cu mediul exterior. Conceptul de design oferă o serie de grădini amenajate, axate pe un un mediu de recuperare in care pacientul să se simt bine, o reintroducere pas cu pas a acestuia în exterior prin stimulare senzorială. Reconectarea cu mediul natural începe prin “camerele grădină”, amplasate la etajele superioare, reprezentând medii de recuperare interioare foarte curate. Etapa următoare de recuperare este realizată prin accesarea pacienților la grădinile senzoriale de pe acoperiș, iar pe măsură ce starea lor se îmbunătățește, aceștia pot interacționa cu personalul și vizitatorii în grădina de agrement a centrului, situată la parter, sau pot explora parcul complexului.
Noul Centru de Transplat este structurat în trei volume principale și este organizat funcțional după criterii raționale. Soclul sau baza reprezintă principala parte a clădirii în care se regăsesc funcțiunile principale dedicate tratamentului. În subsolurile aceste părți sunt plasate părțile tehnice, spațiile de depozitoare și parcarea. Peste acestea, în părțile cele mai vizibile alea noului centru, se găsesc: unitatea de primiri urgențe, în legătură cu zona de ambulatoriu, laboratoarele, partea de cercetare și birourile administrative. Următoarele două volume sunt izolate față de celelalte componente și sunt rezervate pentru celelalte funcțiuni principale de tratament, ambulatoriul și camerele de spitalizare de la ultimele niveluri. Spitalul are și o componentă de cercetare și educație care este prevăzut cu un acces separat, contectat în mod direct cu zona de ambulatoriu și spitalizarea de zi,cele mai relevante funcțiuni pentru componenta educațională.
Intrarea principală este localizată la intersecția dintre Str. Victor Babeș și Aleea Studenților și e puternic marcată prin aparatul de intrare de tip colonadă cu întălțime pe trei niveluri. Zona interioară pe dublă întălțime devine un spațiu de legătura atât a circulațiilor verticale/orizontale dar și o legătură între funcțiunile semi-publice, cafeneaua, cantina și accesul către grădina din curtrea centrului. Atmosfera din gărdina închisă, accesibilă doar pacienților și personalului medical, creează o extindere a spațiilor interioare și o intimitate pentru persoanele vulnerabile atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere emoțional.
În jurul noului centru de transplat, au fost proiectate o serie de spații publice, care funcționează ca zone de contact între oraș și mediul controlat al spitalului. Configurația acestor piațete este definită de un design urban simplu, axat pe materiale simple și cu mobiler urban ce organizează spațiul în jurul acestuia. Propunerea este concepută cu orientarea spre natură orientându-se spre ,,New Perennial Movement”, ca o extensie a designului în stil englezesc al primei gărdini botanice din Cluj (grădina Miko), grădină legată de spital prin parcul ansamblului.