ro | en
Herăstrău 9
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectura locuinței colective”

Herăstrău 9

Autori: arh. Maximilian Zielinski, arh. Mariana Zielinski, arh. Maximilian Zielinski, arh. Daniel Zielinski, arh. Dana Shikhil, arh. Irina Nica, arh. Cristian Bulibașa, arh. Iulia Ion
Birou de proiectare: MZ PROIECT

Colaboratori:
Beneficiar: Herastrau Residence Construct
Structura: ing. Doru Raicu (RAINVEST SRL)
Instalații: COM-TID ENGINEERING
Execuție: CNO Techno Construct
Foto: arh. Vlad Pătru

Comentariul autorului

Amplasament și temă proiect
Herăstrău 9 este un imobil situat într-unul din cele mai frumoase ansambluri de locuire din București, un cartier care - cu toate intervențiile recente își menține caracterul conturat cu mult timp în urmă.

Alături de un client cu totul special (de care ne simțim foarte legați), ne-am propus realizarea unui ansamblu de apartamente care să se integreze în zona, cu stilul și caracterul propriu.

Urbanistic
Regulamentul zonei ar fi permis construirea unei clădiri P+4 însă s-a ales varianta P+3. Vedem această decizie ca poate cea mai mare realizare a proiectului. Motivul fiind generat de dorința de încadare în scara zonei dar și din rațiunea de a elimina un al doilea subsol dificil de utilizat și costisitor.

Volumul rezultat se dezvoltă în jurul unui nod de circulație central, care structurează apartamentele în zona de zi și zona de noapte. Balcoanele de pe capete degajează colțurile clădirii, eliberând vederea, permitând pătrunderea luminii și delimitând fațada din prim plan de aceeași anvergura cu cele existente în zona.

Plan
Pornit cu două apartamente pe nivel, proiectul a fost regândit pe parcursul execuției făcând loc unor apartamente cu suprafețe mai generoase, inspirate din amplasamentul privilegiat. Sistemul structural și flexibilitatea partiurilor au permis reconfigurarea apartamentelor conform acestei cerințe.
Orientarea est-vest a permis deschideri generoase pentru toate spațiile inclusiv casa scării, băi luminate și ventilate natural.

Fațade și materialitate
Fațadele se caracterizează prin claritate și simplitate și reflectă viața interioară a clădirii. Retragerea ultimului etaj și bandourile orizontale fac ca înălțimea imobilului să pară redusă și înscrisă în scara zonei.
Unitatea fațadei este asigurată de singulatitatea materialului și de continuitatea verticală a elementelor din teracota – material regăsit în mod constant în arhitectura zonei din perioada de cristalizare a parcelarii.
Materialele folosite sunt sustenabile, sigure, non toxice, certificate și cu viata lungă.
S-au folosit elemente și subansamble prefabricate care să reducă deșeurile, să sporească reciclarea, ducând la o mai bună calitate a execuției, reducând praful și zgomotul in șantier.
Acestea, împreuna cu echipamentele folosite, performante cu viață lungă de functionare și sisteme de monitorizare și optimizare conduc la reducerea costurilor de întreținere în exploatare – obiectiv cuprins în tema de proiect.