ro | en
Petru Rareș 1259

Petru Rareș 1259

Autori: arh. Daniel Nicolae Popescu, arh. Adela Voinea, arh. Ștefania Simu, arh. Irina Stinghe, arh. Catalina Graure, arh. Marin Sandu, arh. Ana-Maria Fotău-Cojocaru, arh. George Suru
Birou de proiectare: Fabrica de arhitectură

Colaboratori:
Beneficiar: Global Invest Consult Management SRL
Structura: Hope Project SRL
Instalații: Thermovent SRL, Varyo Engineering SRL-D
Project Management: Oga Management SRL, Vitalis Consulting SRL
Proiectant fatada: Aluminios Cortizo Romania SRL - Norocel Truscă
Foto: Sabin Prodan

Comentariul autorului

Tema de locuire colectivă în București este un subiect intens discutat în comunitatea de arhitectură. Plecând de la nevoia colectivă de densificare a zonelor centrale și pericentrale, se naște intenția și interogarea intervenției asupra unui țesut existent. Apropierea față de bulevardele care fac legătura orașului cu Gara de Nord generează un context aglomerat și foarte dornic spre dezvoltare. Dovadă a acestui aspect sunt un șir destul de mare de locuințe colective înalte care înlocuiesc țesutul tradițional adiacent Gării de Nord.
Deja în parcurs de construire, conturat prin experiența a două birouri de arhitectură anterioare, proiectul vine în biroul nostru în căutarea unor fațade care să comunice cu contextul apropiat și să genereze individualitate, precum și regândirea ultimelor 2 niveluri ca apartamente cu standarde înalte. Plecând din acest punct, întregul proiect are nevoie de actualizare și adaptare la cerințele beneficiarilor și ale șantierului.
Fațadele răspund nevoilor, astfel că acestea sunt compuse dintr-un ritm orizontal – aluzie la o apartenență industrială. În plan secundar se profilează panouri ceramice care iși disipă culoarea o dată cu înălțimea. Interiorul semipublic devine o prelungire a dialogului cu exteriorul, de această dată acromatic.
Proiectul a reprezentat o provocare datorită diversității tipologiilor de locuire, a gestionării imaginii de ansamblu raportată la sensibilitatea detaliilor de execuție impuse de complexitatea anvelopantei și proiectării în timpul execuției.