ro | en
Rabat 10-14
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectura locuinței colective”

Rabat 10-14

Autori: arh. Maximilian Zielinski, arh. Mariana Zielinski, arh. Maximilian Zielinski, arh. Daniel Zielinski, arh. Dana Shikhil, arh. Irina Nica, arh. Cristian Bulibasa, arh. Iulia Ion
Birou de proiectare: MZ PROIECT

Colaboratori:
Beneficiar: Sunset Investment SRL
Structura: ing. Doru Raicu (RAINVEST SRL)
Instalații: COM-TID ENGINEERING
Execuție: CNO Techno Construct
Foto: arh. Vlad Pătru

Comentariul autorului

Amplasament și temă proiect
Terenul este amplasat într-unul din cele mai frumoase ansambluri de locuit din București. Înca de la crearea ei, parcelarea Filipescu a fost populată cu vile și reședințe de o înaltă ținută dând ansamblului un echilibru și o frumusețe incontestabilă.

Urbanistic
Legat sentimental de zonă, dorința clientului a fost încadrarea ansamblului de apartamente în scara țesutului urban existent și în atmosfera acestuia, lucru care a condus în mod firesc la fragmentarea imobilului în trei corpuri de clădire unite de nodurile de circulație. Decalarea în plan a corpurilor accentuează această intenție. Preluînd volumetria clădirilor adiacente corpurile respectă cornișa acestora crescând în planul al doilea cu căte un nivel retras.

Plan
Pornit cu apartamente de cca. 90 – 130 mp, proiectul a fost regândit pe parcursul executiei facand loc unor apartamente cu suprafete mai generoase.
S-a urmărit rezolvarea eficientă a parcajelor, a spațiilor tehnice și a diferitelor utilități într-un singur subsol.
Spațiile exterioare și terasele formează o extensie generoasă a spațiillor interioare încurajând astfel folosirea și întreținerea acestora.

Fațade și materialitate
Fațadele se caracterizează prin claritate și simplitate și reflectă viața interioară a clădirii. Retragerea ultimelor etaje face ca înălțimea imobilului să pară redusă și înscrisă în scara zonei.
S-a dorit preluarea cromaticii clădirilor învecinate, în special cele ale vilei de vis-a-vis. Dialogul cu această vila deosebită a devenit importantă atăta la selecția materialitații cât și a zonei de acces auto printr-o bretea retrasă.
S-au folosit materiale durabile și usor de întreținut: placaj de piatră Vrața, ancadramente din alucobond finisat bronz și tâmplarie din lemn stejar stratificat asemeni clădirilor istorice din zonă.