Comentariul autorului
Dorința de a avea o casă i-a făcut pe mii de bucureșteni să migreze spre localitățile-sateliți, din jurul Capitalei.
Dezvoltarea imobiliară în zona Bragadiru s-a făcut în baza unui plan urbanistic general, vechi din 2005, de pe vremea când Bragadiru era comună. Deși planul urbanistic general a fost actualizat, oraşul ar fi avut nevoie mult mai devreme de o strategie unitară de dezvoltare, care să stabilească reguli de construire adaptate nevoilor localităţi. Zonele periferice s-au transformat, devenind un laborator pentru experimente arhitecturale, într-un context reglementat necorespunzător.
Majoritatea loturilor dezvoltate sunt foste terenuri agricole, introduse în intravilan pentru a construi locuințe izolate, cuplate sau înșiruite și locuințe colective. Aceste investiții urmăresc geometria parcelarului agricol unde, terenurile erau înguste și adânci. Au fost dezvoltate făcând uz maxim de parametrii urbanistici permiși și lăsând un minimum de loc comun dedicat circulatiilor sau parcărilor.
Propunerea de față urmărește rezolvarea la nivel macro a zonei, atât la nivelul nivelul utilităților cât și din punct de vedere a circulațiilor și a decongestionării traficului.
Terenul are deschidere la două străzi. În cadrul complexului se propun mai multe căi de circulație, alei pietonale, ocazional carosabile. Aceste alei vor deservi toate construcțiile asigurând intervențiile în caz de urgență, precum și accesul la locurile de parcare situate la sol. Din suprafața totală de 8250 de mp, 1802mp au fost cedați către domeniul public în vederea extinderii drumurilor și construirea unui nou drum care să le lege pe cele două existente.
Terenul se află la limita dintre zona de locuințe cu regim mic de înălțime și zona mixtă cu regim mediu de înălțime. Funcțiunea ansamblului este doar de locuire, întrucât la 500 m de amplasament există funcțiuni și dotări complementare.
Pornind de la premisa că arhitectura este arta cu impactul cel mai mare asupra omului, arhitectrura ansamblului urmărește trasarea unor linii simple, în armonie cu spațiile aerisite și pline de verdeață.
Imobilele sunt dezvoltate în registre orizontale și au la baza trei elemente distincte, caracteristice dezvoltării zonei: locuințe cu gradină, locuințe „la etaj” și locuințe “individuale cuplate” cu terase .
Tipologiile de locuire sunt tratate diferit prin culorile, materialele folosite și geometria volumului.
Registrul locuințelor compacte (etajul 1 și 2) ca element de imagine și volum, devine o legătură între zona locuințelor cu grădini (încadrate de masivitatea incintei) și zona locuințelor “individuale cuplate” ale ultimului nivel (deservite de terase individuale ample).
Din punct de vedere cromatic, s-a optat pentru o gamă monocromă, care să contrasteze și să potențeze culorile spaților plantate. Fiecare gradină privată de la parter este amenajată personalizat de locuitori, astfel fiecare aduce în modul lui culoare în ansamblu. Ansamblul prezintă o tipologie de locuire cu regim mic de înălțime a clădirilor cu distanțe generoase între imobile. Se pune accent pe calitatea locuirii, păstrându-se un rapoart echilibrat între spațiul verde privat, semiprivat și numărul de unități locative.La nivelul incintei, delimitarea zonelor private de cele semiprivate este realizată doar prin vegetație, fără bariere fizice.
Amplasarea pe teren a celor 6 imobile cu regim de înălțime P+2 ETAJE+3 ETAJ RETRAS, a fost făcută ținând cont de condiționarea dată de prelungirea drumului care era inițial o fundatură. S-a luat în calcul orientarea față de punctele cardinale, astfel a rezultat un ansamblu cu apartamente luminoase, în armonie cu natura.
Arhitectura ansamblului a ținut cont atât de modul în care utilizatorii percep spațiile comune ale condominiului cât și de vizibilitatea din interiorul apartamentelor. Perspectivele oferite sunt deschise și asigură intimitate locuitorilor. Fiecare apartament de la parter beneficiază de o grădină privată, delimitată de grădina comună, de un gard viu.
Scopul principal în contextul acestui ansamblu a fost rezolvarea necesităților utilizatorilor și ridicarea nivelului de calitate a locuirii, într-un context urban și economic slab ofertant.
Sunt propuse 3 tipuri de imobile, 45 de tipologii de compartimentare, 90 de apartamente spațioase dintre care cele de la etajul 3 au terase generoase si 108 locuri de parcare pentru locatari și vizitatori.
Spațiul comun exterior este parțial ocupat de infrastructura necesară circulației carosabile și cea de instalaţii comune. În completare, s-a adăugat un sistem amplu de spații verzi private și semiprivate care să ofere umbră şi să îmblânzească peisajul arid. S-a propus amplasarea unui loc de joacă pentru copii, care să aducă și mai multă culoare și care să deservească comunitatea ce se va dezvolta în cadrul ansamblului.