ro | en
MEeT Heritage
  • Nominalizare la secțiunea „Cercetare prin arhitectură / arhitectură și experiment”

MEeT Heritage

Autori: Coordonator proiect cultural - Michaela Türk, Coordonator financiar și tehnic - Alexandru Neagu, Asistent proiect - arh. Noémi Simó, Coordonator arhitectură - arh. Cristina Constantin, Coordonator arhitectură - arh. Cosmin Pavel, Coordonator dulgherie - Chirstian Rummel
Birou de proiectare: Fundația Mihai Eminescu Trust

Colaboratori: Parteneri - Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Ordinul Arhitecților din România filiala Sibiu-Vâlcea, „MEeT Heritage 01” este un proiect organizat de Fundația Mihai Eminescu Trust, susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și Fundația Prințul de Wales.
Foto: MEeT Heritage

Comentariul autorului

Investițiile recente în scopul valorificării economice a patrimoniului istoric, au însemnat de multe ori ignorarea sau aplicarea selectivă a principiilor contemporane ale restaurării monumentelor istorice, ducând la pierderi iremediabile ale valorilor culturale. Pentru a contracara această tendință, MET își propune să investească în educația experiențială a studenților și tinerilor profesioniști, în paralel cu creșterea gradului de conștientizare a populației – locuitor sau proprietar de monumente istorice, privind importanța implicării specialiștilor în conservarea clădirilor istorice.
Folosind ca „teritoriu de antrenament” șantierele în care fundația este implicată, școala de vară oferă experiența concentrată a unei intervenții de restaurare, activitățile practice fiind integrate unui „lanț” de procese cu care arhitectul restaurator se întâlnește în munca lui și care nu poate fi experimentat în sistemul formal de educație. „MEeT Heritage 01” a reunit prin prelegeri, activități conexe și întâlniri cu specialiști, cât mai mult din etapele unui proiect de restaurare: de la istorie și documentare, la releveu și diagnostic, proiect și detaliere tehnică, șantier, până la antreprenoriat și ce se întâmplă mai departe cu o casă restaurată.
Sub îndrumarea coordonatorilor s-a lucrat la prispa Casei Șerbu (desfacerea, curățarea, completarea, remontarea structurii de lemn; refacerea pilelor de zidărie de la bază) și la Turnul și Bastionul Măcelarilor (marcarea la nivelul pavajului a unei structuri arheologice, curățarea zidăriei de piatră la parterul turnului, marcarea unor foste goluri din zidul bastionului).
„MEeT Heritage” este gândită ca eveniment recurent iar feedback-ul pozitiv primit în chestionarul anonim de final este în măsură să confirme interesul pentru acest tip de activitate dar și nuanțele particulare și noutatea adusă în familia mare a școlilor de vară.

Dacă mă gândesc la alte experiențe similare, aș spune că o particularitate pozitivă a acestei școli de vară este...
„Implicarea participanților cu adevărat în proiectul de restaurare, atât a Turnului Măcelarilor, cât și a Casei Șerbu, prin prezentarea proiectului și a tuturor etapelor sale. De multe ori, într-un voluntariat de arhitectură sau o școală de vară, nu ți se povestește de ce lucrezi acolo și pentru ce, dar faptul că în această școală de vară, ni s-a prezentat fiecare detaliu, cred că ne-a implicat cu mai multă considerare și entuziasm.”
„O școală de vară care m-a ajutat să învăț lucruri practice, să am ocazia de a întâlni oameni de la care am ce învăța, să îmi asum responsabilități pe șantier, să gândesc ceea ce pun în practică, să mă implic și să iau decizii, nu doar să execut niște comenzi. Toată munca din spatele unui proiect a fost dezvăluită, s-a adăugat și vizitarea unor exemple finalizate, care motiveaza această munca, experiențe care m-au atras și mai tare spre acest domeniu.”
„Mi-a plăcut totul, de la prezentări, excursie până la munca depusa împreună. Prezența lui Christian care s-a implicat atât de mult în a ne învăța pe fiecare și a oferi fiecăruia posibilitatea să lucreze peste tot, zidărie, dulgherie etc. a adus un mare plus acestei școli de vara. De asemenea, cel mai mult am apreciat, faptul ca ni s-a prezentat cu amanunt de detaliu fiecare proiect de restaurare. Consider ca nu a fost o școală de vară strict bazată pe munca fizica, ci și pe partea teoretica, iar echilibrul între aceste doua aspecte, nu este de multe ori prezent în alte școli de vară.”