ro | en
Hipostil

Hipostil

Autori: arh. Gabriel Chivu, arh. Victor Cătălin Tanasă, student arh. Bogdan Postole

Comentariul autorului

Proiectul Hipostil (Hypostyle) de concepție a unui nou tip de spațiu de intrare este un proiect premiat cu locul 3 în cadrul concursului Doorscape - Entrance Architecture International Contest, organizat de Fundația Querini Stampalia, împreună cu Oikos Venezia. Scopul a fost de a gândi un nou aparat de acces într-o locuință, un răspuns pentru următoarele întrebări: Ce semnificație nouă poate fi transmisă spațiului intrării? Acest spațiu creează cu adevărat o linie de demarcație? Ce exprimă acest spațiu dincolo de prag?

MOD DE FUNCȚIONARE

Sistemele vechilor ceasuri mecanice medievale, cu roți care se acționează reciproc după aplicarea unui impuls inițial, stau la baza principiului de funcționare al mecanismului ce deschide „ușa”.
Ansamblul care formează „ușa” sau componentele care generează prin mișcare deschiderea ce permite intrarea în spațiul următor este format dintr-o serie de stâlpi ficși și mobili. Stâlpii mobili sunt fixați în trei discuri ascunse în tavan, dispuși pe latura cercului exterior care descriu discul. Ansamblul compus din trei roți creează deschiderea intrării. Discurile sunt cuplate separat două câte două (discul A cu discul B și discul C cu discul A), acționate de un motor conectat la discul A ce duce la mișcarea simultană a următoarelor discuri. Împreună, coloanele care sunt dispuse inițial în poziția de blocare a trecerii, se deplasează în poziția deschisă. Odată inițiată mișcarea celor trei roți, începe o rotație de 90 de grade. Apare o cale de acces care oferă spațiu sub roata C. Apoi începe o rotație de 180 de grade în aceeași direcție, eliberând drumul către interior, sub roata A.
Permeabilitatea ansamblului în poziția deschisă nu diferă mult de poziția inițială - închisă.
Pereții translucizi, reprezentați printr-o membrană elastică, sunt legați de ultimii stâlpi ficși (în stânga și dreapta roților 1 și 3) și ultimii stâlpi mobili aflați pe roțile mobile 1 și 3.
Varianta prezentată este cea cu trei roți. Există și versiuni simplificate cu două roți sau o singură roată.

PROCESUL DE INTRARE

Trecerea dintre exterior și interior este gradată: de la poziționarea în fața micii alveole care marchează accesul, la poziționarea sub roata C până la ultima fază reprezentată prin deschiderea căii finale către interior.
Acest tip de intrare are ca piese/componente de bază coloanele și sistemul lor mecanic de mișcare. Piesa care reprezintă intrarea este ansamblul format din cele trei roți, coloane plus motor. Membrana elastică de etanșare poate fi îndepărtată, înlocuită, modificată.

ADAPTARE, LIMITE PERMEABILE

Acest aparat de intrare este potrivit pentru o locuință izolată, locuință ce separă exteriorul de interior printr-un filtru permeabil, neobturând vederea din interior către exterior. Totodată, acest asamblaj este potrivit și pentru intrarea unei clădiri situate într-un țesut urban dens, mărginită pe toate părțile laterale de pereții altor clădiri. În mod ideal, înainte de instalarea modulului ce conține mecanismul, va exista o zonă de intrare, un filtru permeabil care va avea ca piesă lipsă aparatul de intrare:
O sursă de inspirație a fost arhitectura hipostilă din Egiptul Antic, mai precis atmosfera este dată de multiplele registre de coloane ce susțin clădirea și care simultan creează filtre de trecere și vedere. Asemenea arhitecturii hipostile, trecerea este graduală, printr-o limită permeabilă.

INTEGRARE

Integrarea acestei intrări se poate face atât în context non-urban, cât și în context urban.
Locația ideală în care este amplasată clădirea care conține asamblajul de acces este un peisaj natural, înconjurat de vegetație pe o parte și pe trei laturi de apă. Accesul reprezintă un filtru de vedere/percepție a peisajului creat prin registrele de coloane, prin densitatea și ritmul lor.
Membrana poate camufla intrarea in fațada unei clădiri (dacă este amplasat într-o clădire situată într-o zonă urbană). În țesutul urban al orașului, într-o clădire existentă care face parte dintr-un front construit, acest acces permite existența unui spațiu care poate fi plantat sau acoperit cu alt tip de material la exterior, funcționând împreună cu peisajul existent exterior și pentru conservarea materialelor sau a vegetației interioare. Interiorul este perceput doar parțial între rândurile de coloane și prin membrana semitransparentă. Descoperirea interiorului începe după trecerea filtrului/asamblajului de intrare.
Spațiul interior este vizibil parțial prin spațiile dintre coloane și prin membrana semitransparentă. În același timp un grid de coloane protejează interiorul.

MATERIALE, SUSTENABILITATE

Coloanele sunt din lemn, cu cleme metalice la capete pentru fixarea pe roțile metalice. Am ales aceste materiale pentru că pot fi ușor reparate, înlocuite și refolosite. Plasa translucidă poate fi compusă din materiale plastice sau textile reciclate (bumbac organic), asemănătoare cu materialele din care este realizată pânza de protecție pentru corturi.