ro | en

Șoseaua Iancului – Vatra Luminoasă “O formulă de densitate contextuală”

Autori: arh. Bogdan Traian Bogoescu, arh. Matei Bogoescu, arh. Iuliana Bogoescu
Birou de proiectare: SC BOGOESCU ARHITECTURA URBANISM SRL

Comentariul autorului

Demersul proiectului porneste de la ideea satisfacerii unei necesitati evidente a Bucurestiului, cea de noi spatii publice si de suprafete verzi. Realizarea acestor spatii este conditionata de existenta unei densitati critice fara de care investitia nu ar fi posibila.

In cazul de fata, situl se afla in mijlocul unui cartier care sintetizeaza multe din structurile morfologice urbane tipice Bucurestiului: cartier verde de vile din anii '40, dezvoltari de locuinte colective in blocuri de tip bara din anii '60-'70, incinte urbane si placari din anii '80, turnuri ramificate si expresioniste din anii '70, si o predominanta prezenta a spatiilor verzi cu caracter public si privat.

Proiectul cauta alcatuirea unui "cod genetic" plecand de la aceste repere si sintetizandu-le intr-un peisaj urban nou care "digera" elementele ce l-au generat, producand un spatiu public de scara mare pe care-l ofera orasului.

Volumul este articulat din mai multe corpuri care intra in dialog cu structurile existente din vecinatate: Flancurile joase cu apartamente insiruite se raporteaza la vilele cuplate si reiau ideea caselor insiruite din apropiere; frontul inalt de la soseaua Iancului ofera un contrapunct frontului existent din nord; "lamele" gemene din sud corespund turnurilor existente pe strada Vatra Luminoasa iar coloana vertebrala a ansamblului se aseaza pe o directie perpendiculara celor doua strazi majore, indicand cel mai inalt element din zona, Turnul Parasutistilor din Parcul National.

Cele doua gradini se situeaza mai jos de nivelul strazilor, accesul realizandu-se pe scari largi, gradene si rampe care se deschid spre Soseaua Iancului si Strada Vatra Luminoasa. Alcatuirea lor reia ideea scuarurilor publice si a coridoarelor verzi din spatele caselor insiruite, fiind bordate de spatii destinate serviciilor si comertului cotidian de scara redusa. Dimensiunea celor doua gradene_rampe principale, creaza o continuitate totala intre gradina si strada, depasind conditia de elemente de trecere functionale pentru a deveni parte a spatiului public.



Alte lucrări cu aceiași autori: