ro | en

Locuință unifamilială – Atena, Grecia

Autori: arh. Irina Pop, arh. Vladimir Pop
Birou de proiectare: I & V POP ARCHITECTS

Comentariul autorului

Constructia este amplasata in zona Efedrous, comunitatea Dionisos, in partea de nord a Atenei,, pe un teren stancos, in panta, avand suprafata de 800 m2. Locuinta are aria construita de 600m2 si cuprinde subsol, parter si etaj. Subsolul are garaj, spatii tehnice, sala de gimnastica si camere de serviciu. Parterul cuprinde spatii care indeplinesc functiunea de zi, precum living room, sufragerie si bucatarie, iar etajul are dormitoare cu bai, dressing room si balcoane de unde se poate privi panorama locului. La cerinta beneficiarului, la etaj s-a amplasat un spatiu de birou.

Pentru ca terenul prezinta o panta foarte accentuata, spatiul inconjurator si accesul in locuinta au trebuit sa fie minutios studiate. Astfel au fost amplasate jardiniere si grupuri de trepte, care au avut drept rezultat suprainaltarea constructiei, aceasta capatand un accent impozant.

Piscina este situata in partea opusa intrarii (drumului), avand o orientare optima pe toata perioada zilei si este delimitata de o pergola si un bar in aer liber. Piscina se afla la acelasi nivel cu zona de zi a locuintei, astfel incat se asigura o legatura directa intre cele doua functiuni. Realizarea pergolei in spatiul piscinei creaza si posibilitatea umbririi pe perioada foarte calduroasa, cu soare puternic, printr-un sistem de parasolare actionate electric si fixate pe grinzile de beton.

Fatadele au volumetrie simpla, in care se remarca jocul echilibrat dintre suprafetele de sticla si cele opace. Abordarea generala este moderna, printr-un joc inspirat de volume generate de cladirea propriu-zisa, balcoane si pergolele care ies in consola.

Pentru placarea fatadelor, pergolelor, pardoselilor, treptelor, acceselor, piscinei si teraselor s-a folost marmura (buciardata sau pieptanata).

In spatiile interioare de la parter se foloseste marmura iar la etaj lemnul, pentru dormitoare si marmura pentru grupurile sanitare.

Lucrarile au inceput in anul 2003 si sunt in curs de executie.



Alte lucrări cu aceiași autori: