ro | en

Locuință unifamilială P+1E

Autori: arh. Iulian Oanță, arh. Xenia Oanță
Birou de proiectare: IXSTUDIO BIROU DE ARHITECTURA SRL

Comentariul autorului

Terenul se afla in Bucuresti, pe str.Fruntas Dumitru Dumitru, nr.26, intr-o zona caracterizata de o dezvoltare spontana, fara repere arhitecturale.Parcela, situata in planul doi fata de soseua Berceni, are o forma dreptunghiulara cu deschidere mare la strada si adancime mica.

Locuinta este amplasata pe partea din spate a a lotului, lasand zona dinspre strada in folosul ocupantilor sai.Forma in " T " a casei genereaza la nivelul terenului doua zone distincte :

  • zona de acces
  • zona privata

Cele doua zone sunt separate prin volumul livingului, rupt de corpul principal al casei si amplasat in mod privilegiat in cadrul compozitiei. De asemenea, livingul este ridicat fata de nivelul terenului si orientat catre curtea privata, oferind astfel perspective favorabile atat din interiorul cat si din exteriorul lui.

Parterul se desfasoara pe o suprafata mai restransa decat etajul lasand astfel loc unor terase acoperite, ferite de insorirea excesiva din timpul verii.Ca si spatii, aici gasim livingul, diningul, un birou, bucataria si spatiile anexe: centrala termica, grupul sanitar si depozitarile Spatiul destinat automobilelor este doar acoperit.

Fiind in mare masura suspendat, nivelul superior gazduieste un dormitor matrimonial cu baie si dressing, doua dormitoare pentru copii si o camera de oaspeti, cu bai individuale.

In amenajarea exterioara a fost inclusa si o piscina amplasata in centrul zonei private.

Rezultatul demersului a fost un volum sculptural, o casa cu zonificare bine conturata, tributara confortului.



Alte lucrări cu aceiași autori: