ro | en

Studiu de fezabilitate – vinărie

Autor: arh. Flavia Roșu

Comentariul autorului

O CETATE ALBA, la scara umana, contemporana aducere aminte a vremilor in care existau "printese" si "cavaleri", puritate, simplitate, darzenie si curatenie sufleteasca.

Incinta s-a dorit a fi o poarta, al carei prag de trecere intre trecut si viitor se realizeaza pasind peste oglinda de apa ce-si dezvaluie lucirile la baza zidului accesului principal, simbol al curatirii sufletesti a oricaror celor ce-l vor trece vreodata, odata, candva....

Expresie a simplitatii traiului pe pamant romanesc in deplina comuniune cu natura, curtea interioara a incintei adaposteste o luxurianta gradina_oaza, in contrast cu nemarginirea colinelor calcaroase acoprite de vita de vie ce se desfasoara de jur imprejurul cetatii. Materialele alese penrtu realizarea fatadelor sunt lemnul si piatra, calcarul, calcar alb, cu alternante de finisare : slefuit si neslefuit pe alocuri.

Imaginea vinariei s-a dorit a fi diferita de aceea a unei " fabrici de produs vin", in respect cu istoria locului pe care aceasta urma sa fie amplasata. Spatiile componente sunt destinate in egala masura vizitatorilor cat si productiei de vin, fiind insiruite de-a lungul unui parcurs continuu, pe traseul caruia este amplasat si "spatiul muzeu" al vestigiilor arheologice gasite in zona.

Studiul a cuprins doua etape esentiale. Negocierile de optimizare la maxim a costului investitiei fiind concentrate in zona spatiilor de cazare pentru vizitatori, renuntandu-se la hotelul prevazut initial , si in zona suprafetelor destinate subsolurilor, terenul de fundare in zona fiind problematic.

Proiectul a fost sistat datorita dificultatilor de obtinere a terenurilor in zona aleasa initial.



Alte lucrări cu aceiași autori: