ro | en
  • Premiul secțiunii „Studii și proiecte”

POD

Autori: arh. Justin Baroncea, arh. Ștefan Ghenciulescu, arh. Constantin Goagea, arh. Radu Enescu, arh. Jean Crai
Birou de proiectare: ART TEST DESIGN SRL

Comentariul autorului

ANSAMBLUL DE SPATII PUBLICE SI REZIDURI URBANE NUMIT GENERIC "PIATA REVOLUTIEI" A FOST SUBIECTUL UNOR CONCURSURI DE ARHITECTURA SI URBANISM INCEPIND CU ANUL 1997. DE FIECARE DATA S-AU FACUT PROPUNERI LA SCARA MARE, AMBITIOASE DAR CARE TOCMAI DIN CAUZA DIMENSIUNILOR PROIECTELOR AU RAMAS NUMAI PE HIRTIE.

NOI PROPUNEM UN ALT TIP DE ABORDARE CARE SA DECONGELEZE SITUATIA ACTUALA: INTERVENTII LA SCARA MICA SI CARE SA REACTÍVEZE RELATIA DINTRE PIETON SI SPATIUL PUBLIC.

CURSUL CAII VICTORIEI, DE LA HOTELUL HILTON SI PINA IN DREPTUL BISERICII KRETULESCU SE REVARSA INTR-O DELTA DE MASINI. PARCATE SAU IN MISCARE AUTOMOBILELE FAC SA SE PIARDA COERENTA SPATIULUI PUBLIC SI PROFILUL CAII PROPRIU-ZISE.

PIETONUL ESTE CEL MAI DEZAVANTAJAT DE SITUATIA ACTUALA. ESTE PRACTIC IMPOSIBIL SA AJUNGI DE LA HILTON LA STATUIA LUI MANIU MERGIND PE LATURA STINGA A CAII VICTORIEI IN SENSUL DE COBORIRE CATRE DIMBOVITA. PIETONII SE RISIPESC PRINTRE MASINILE PARCATE, TRAVERSIND O ZONA OSTILA IN CURSUL SAPTAMINII SI A NIMANUI DUMINICA, ATUNCI CIND PARCARILE SE MAI GOLESC.

SE INCEARCA DELIMITAREA "CURSUL" CAII VICTORIEI DE PARCARILE SITUATE IN FATA ATENEULUI, A RESTAURANTULUI CINA SI A BIBLIOTECII NATIONALE. INSTRUMENTUL ACESTEI DELIMITARI IL CONSTITUIE UN TROTUAR MODULAR DIN LEMN. UN TROTUAR CARE SA AJUTE PIETONII SA TRAVERSEZE IN MOD FIRESC "ZONA" SI CARE SA (RE)ARTICULEZE INTR-UN ANSAMBLU PIATA ATENEULUI, SPATIUL DIN FATA RESTAURANTULUI CINA, PIATA PALATULUI SI PIATA REVOLUTIEI.

DIN PUNCT DE VEDERE TEHNIC ESTE VORBA DESPRE UN SISTEM SIMPLU, MODULAR, USOR DE MONTAT SI DEMONTAT. UN DECK DE LEMN PRINS INTRE BORDURI PREFABRICATE DIN BETON SE ASAZA PESTE ASFALT. UTILIZATORII POT DECIDE VIABILITATEA PROIECTULUI FOLOSIND SAU NU PODUL DE LEGATURA INTRE DOUA PUNCTE ASTAZI ARTFICIAL DEPARTATE: HOTELUL HILTON SI "PALAZZO BORDENACHE".Alte lucrări cu aceiași autori: