Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2008 » studii și proiecte
ro | en

Sediu administrativ Direcția Silvică Bacău

Autor: arh. Carmen TĂNASE
Coautor: arh. Giusepe PIETROBON
Birou de proiectare: SC ENTERPRISE A&D SRL / SC PIETROBON & ROSSI ENGINEERING SRL

Comentariul autorului

Amplasarea unui obiect arhitectural intr-un parc ca Parcul Dendrologic Hemeiusi presupune o deosebita atentie acordata integrarii acestui obiect in natura si relationarea lui cu parcul, cu idea de parc si cu castelul existent .

Proiectul propus incearca o relationare subtila cu liniile de forta in sit, astfel incat prezenta lui sa nu creeze nota discordanta , ci sa se dizolve in peisaj. Castelul ramane factorul dominant in parc, iar noua cladire de birouri apare ca o sculptura, ca un element parte din arhitectura parcului si subordonat castelului.

Un parc presupune alei, si parcurgerea acestor alei. Proiectul propus dezvolta acesta idée de parcurs si invita vizitatorul de la un parcurs pe orizontala la nivelul parcului, la un parcurs pe verticala la nivelul cladirii noi.

Tocmai pentru a accentua idéea de subordonare fata de castel, am ales ca amplasament zona vechiului grajd al castelului pe care l-am integrat in conceptia arhitecturala.

Ideea care a generat forma proiectlui este o sectiune printr-un trunchi de copac si cercurile de crestere vizibile in aceasta sectiune. Prin dispunerea spatiala a acestor cercuri a luat nastere forma cladirii invitand in acelasi timp la un parcurs spatial vertical, asemeni parcurgerii unui peisaj vertical.

Astfel, noua cladire constituie atat spatiu pentru birouri cat si spatiu de promenada in acelasi timp.

Un alt factor de care am tinut cont in realizarea proiectului a fost dispunerea fata de punctele cardinale si fata de vanturile dominante. Astfel cladirea se deschide prin partea concava, protectoare catre sud, in timp ce partea convexa, prin forma ei, se opune vanturilor dominante si directiei nordului.

Pentru ameliorarea climatului, la nivelul parterului am amplasat o sera cu dechidere care sud , astfel incat in timpul zilei, iarna, sa inmagazineze caldura pe care o cedeaza ulterior incaperilor. In timpul verii ,vitrajul ce inconjoara acesta sera se poate deschide si ea devine o gradina interioara.



Alte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2017, secțiunea Arhitectură, conversie și reabilitare
Casa Rotunda
arh. Carmen TĂNASE
Ediția 2015, secțiunea reabilitare și conversie
Nominalizare și Premiul Greentek
Conversie din locuință individuală în birouri pentru o firmă IT
arh. Carmen TĂNASE, arh. Andreea BOGDAN
Ediția 2014, secțiunea arhitectură / social-culturale
Nominalizare
DSB+ - Sediul Administrativ al Direcției Silvice Bacău
arh. Carmen TĂNASE
Ediția 2010, secțiunea studii și proiecte
Premiul Președintelui Filialei București
“Urban sanguine system” Trondheim, Norvegia, concurs internațional Europan 10
arh. Marius DANCIU, arh. Carmen TĂNASE, arh. Ioana - Olivia DANCIU
Ediția 2009, secțiunea fotografie de arhitectură
Nominalizare
Frames (Tadao Ando, Awaji Island Project, Japonia)
arh. Carmen TĂNASE
Ediția 2009, secțiunea fotografie de arhitectură
Nominalizare
Delirious Japan (Raphael Vigroly - Tokyo's International Forum)
arh. Carmen TĂNASE
Ediția 2008, secțiunea amenajări interioare
Colors Cafe
arh. Carmen TĂNASE
Ediția 2007, secțiunea studii și proiecte
Nominalizare
EXTINDERE GRĂDINIȚA KREȚULESCU
arh. Emil IVĂNESCU, arh. Carmen TĂNASE