Concurs EUROPAN 9 – 2007

TEMA

In cadrul unor initiative de dezvoltare urbana si teritoriala a orasului Bisceglie, se incearca revitalizarea tesutului socio-economic al realitatii locale, prin definirea de noi spatii publice capabile sa dialogheze cu cladirile existente. Instaurarea unei noi forme de relationare între spatiul privat si cel public va favoriza recuperarea "centrului istoric", cea mai importanta zona a orasului, cu acute probleme de degradare fizica si sociala.

SCARA TERITORIALA: CONTEXT

Orasul se situeaza la 34 km de Bari, într-un golf al Marii Adriatice. Poseda un litoral lung si amenajat, un port pescaresc si este specializat în pescuit si productia si comertul de produse agricole si marine. Orasul vechi, situat într-o pozitie înaltata, conserva numeroase marturii istorice si arhitectonice (case din secolele XV si XVI, Catedrala, biserica Santa Margherita (1197), vechea biserica Sant'Adoeno si castelul medieval). Extinderea urbana a fost conditionata de prezenta principalelor axe de legatura cu teritoriul si de alegeri ce au determinat un dezechilibru urban pe latura de est a orasului.

SCARA URBANA: ARIA DE STUDIU

Zona în care au fost individualizate siturile alese coincide cu "centrul istoric", în interiorul zidurilor aragoneze. Cu toate ca zona, în decursul ultimilor ani, a constituit obiectul unor interventii de recuperare si refunctionalizare a unor cladiri prestigioase, totusi aceasta este partea cea mai degradata din punct de vedere constructiv si social. Se doreste analiza legaturilor între reteaua stradala existenta si nodurile eventuale de schimb auto-pietonal în punctele strategice de acces în centrul istoric.

SCARA PROXIMITATII: SITUL PROIECTULUI

În interiorul acestei zone de studiu au fost indicate doua situri: 1. piata Mercato, ce semnaleaza, în sens longitudinal, accesul în perimetrul intern al centrului istoric; 2. golurile urbane ale Domului (de importanta nevralgica pentru accesul în partile centrale ale nuceului istoric, caracterizate de o si mai mare degradare urbana) si Largo-ul Monasterio Vecchio, zona circumscrisa si închisa de construitul existent, cu acces prin trei alei pietonale si cu o topografie accidentata.

Pentru Piata Mercato se cer parcare subterana si servicii culturale la baza Turnului Normand, iar pentru sistemul de spatii neconstruite: amenajarea spatiilor publice cu posibilitatea de utilizare a structurilor istorice pentru functiuni de servicii si locuire.

Alte lucrări cu aceiaşi autori:

Ediţia 2017, secţiunea Arhitectura locuinței
Premiul secțiunii „Arhitectura locuinței”
Imobil rezidențial în București, pe strada Londra
arh. Adrian UNTARU, arh. Andrei ŞERBESCU, arh. Carmen PETREA
Ediţia 2016, secţiunea arhitectură rezidențială – locuințe colective
Nominalizare
Imobil de apartamente în București, pe strada Aaron Florian
arh. Adrian UNTARU, arh. Andrei ŞERBESCU, arh. Bogdan BRĂDĂŢEANU, arh. Valentina ŢIGÂRĂ, arh. Carmen PETREA, arh. Pavel ALBU
Ediţia 2015, secţiunea carte de arhitectură
Nominalizare
Locuind împreună. 6 blocuri de ADN BA
arh. Ştefan GHENCIULESCU, arh. Andrei ŞERBESCU, arh. Adrian UNTARU, arh. Bogdan BRĂDĂŢEANU
Ediţia 2015, secţiunea carte de arhitectură
Indigenous Aliens. Mediators of Architectural Modernity
arh. Toader POPESCU, arh. Ana Maria ZAHARIADE, arh. Miruna STROE, arh. Radu PONTA, arh. Ilinca PĂUN CONSTANTINESCU, arh. Daniela CALCIU, arh. Monica SEBESTYEN, Magda TEODORESCU, arh. Horia Radu MOLDOVAN, urb. Andreea UDREA, arh. Irina CALOTĂ, arh. Gabriela TABACU, arh. Tudor ELIAN, arh. Irina BĂNCESCU, Kázmér KOVÁCS
Ediţia 2014, secţiunea arhitectură / locuinţe
Premiul secţiunii Arhitectură, categoria locuinţe
Urban Spaces / Ansamblu de locuinţe în Bucureşti, pe strada Dogarilor (zona Eminescu Polonă, Tunari)
arh. Andrei ŞERBESCU, arh. Adrian UNTARU, arh. Claudiu FORGACI, arh. Valentina ŢIGÂRĂ, arh. Bogdan BRĂDĂŢEANU, arh. Simina IGNAT
Ediţia 2008, secţiunea carte de arhitectură
stART dâmboviţa
arh. Ana Maria ZAHARIADE, arh. Irina BĂNCESCU
Ediţia 2005, secţiunea amenajări interioare
Agenţia de turism "PARADIS"
arh. Andrei ŞERBESCU, arh. Adrian UNTARU