Anuala de Arhitectura București » Proiecte » Ediția 2008 » studii și proiecte
ro | en

Concurs L'Oreal – Salonul Viitorului

Autori: arh. Irina IONESCU, arh. Ina COCIOBA
Coautor: stud.arh. Răzvan ȘTEFĂNESCU
Birou de proiectare: SC CITY PROJECT SRL

Comentariul autorului

Elementul cheie al spatiului este corpul central care se desfasoara ca o insiruire de forme si functiuni. Contrasteaza cu spatiul general negru lucios, este alb, imaculat, singurele accente colorate fiind cele pe care trebuie sa le puna in evidenta: produsele Lóreal! Separa functiunile prin forma, niciodata intrerupt. Pardoseala si tavanul reflecta lumina care urmareste forma corpului central, iar oglinzile paralele amplifica spatiul la nivel senzorial si formal.

Intre suprafetele lucioase de culoare inchisa ia nastere un mic "laborator" al frumusetii si ingrijirii. Designul high-tech exploateaza paleta de materiale avangardiste folosite(Corian- panglica, vopsea epoxidica-pardoseala, vopsea lucioasa neagra pe pereti si tavane,) punand in valoare ideea de

Salon al Viitorului.

Corpul central este format de o panglica jucausa, care deseneaza forme si siluete feminine, dinamizand spatiul. Este continua, inchisa, cu o ciclicitate care sustine ideea de proceduri, tehnologie si varietate.

Functiunile sunt vizibile atat din strada cat mai apoi din interior proportional cu nevoia de intimitate respectiv expunere a activitatilor desfasurate, de exemplu receptie, masa de diagnostic si zona cu tuburi de colorare fiind expuse, vizibile chiar si din strada, spre deosebire de zona de spalat care este retrasa si cu intimitate gradual asigurata in functie de specificul fiecareia. (Zona de spalat pentru Kerastase fiind cea mai retrasa privirilor, capsula care ii defineste creand o oaza de liniste )

Din punct de vedere functional, spatiul isi concentreza functiunile principale in elementul central: receptie, masa de diagnostic si cele 2 zone de spalat, care la randul lor sunt zonificate in 2 spatii distincte, cel din urma fiind relativ izolat si intim separat prin capsula de sticla translucida. (spatiul destinat Kerastase)

Fatada este reprezentativa prin insasi transparenta sa, intrerupta doar de strapungerea elementului principal, ca un citat din ceea ce te asteapta inauntru, ca o invitatie de a explora toate elementele insiruite pe panglica centrala.

Contrastul alb-negru, lucios-mat concentreaza atentia asupra partilor importante: prezentarea produselor.

Finisarea cu negru a peretilor si tavanelor permite elementului central sa fie vedeta spatiului, secondat de cele doua suprafete mari de oglinda pe care se "puncteaza" posturile de lucru prin sablarea si iluminarea oglinzii in dreptul fiecarui scaun.

Oglinzile paralele si textura lucioasa a elementelor finisate cu negru creeaza ideea de reflexie "infinita" a obiectelor de interes: corpul central si posturile de lucru, amplificand la maxim spatiul.



Alte lucrări cu aceiași autori:

Ediția 2012, secțiunea design / amenajări interioare
Amenajare interioară „Mike’s” - pub
arh. Ina COCIOBA, arh. Irina IONESCU
Ediția 2009, secțiunea amenajări interioare
Restaurant Grandeur
arh. Irina IONESCU, arh. Ina COCIOBA
Ediția 2008, secțiunea amenajări interioare
Spațiu birouri Piața Victoriei
arh. Ina COCIOBA, arh. Irina IONESCU
Ediția 2007, secțiunea amenajări interioare
AMENAJARE INTERIOARĂ APARTAMENT
arh. Irina IONESCU, arh. Ina COCIOBA
Ediția 2005, secțiunea amenajări interioare
Premiul Președintelui Filialei București
Amenajare interioară apartament tip duplex
arh. Ina COCIOBA