ro | en

Complex de birouri Sema Parc - Clădirile 1 și 2

Autor: arh. Vladimir Arsene
Coautori: arh. Cristiana Ștefan, arh. Silviu CHITU, arh. Zzing Lee
Birou de proiectare: WESTFOURTH ARCHITECTURE

Comentariul autorului

Cladirile Unu si Doi sunt primele in constructie in Sema Parc, un complex de birouri rezidential si de comert, de 45 de hectare, ce se dezvolta pe terenul fostei fabrici Semanatoarea, de-a lungul canalului Dambovita, in vestul Capitalei. Complexul este preponderent un parc de birouri, cu o componenta rezidentiala, un hotel de 20 etaje. Planul de urbanism, conceput de compania britanica Aukett, prevede cladiri de 15 etaje in lungul canalului si cladiri de 6 etaje in rest.

Provocarea proiectului de urbanism, este adresata arhitecturii, care trebuie sa medieze conotatia suburbana a unui parc de birouri, cu cea urbana a unor cladiri representative pe cheiul canalului care strabate orasul.

Cladirile Unu si Doi sunt amplasate pe o platforma amenajata peisajer, ridicata de la nivelul solului cu 1,5 metri. Sub acesta, garajul pe doua etaje adaposteste 700 de masini.

Cladirea Unu, prima constructie din seria celor de 6 etaje, are un plan in forma de E si contine un atrium pe toata inaltimea constructiei intre doua din cele trei aripi paralele ale cladirii. Atriumul, de dimensiuni in plan de 24 m x 24 m, este acoperit cu un luminator compus din panouri de sticla de 4 m x 1 m. Aceeasi modulare este folosita si pentru peretele de sticla ce inchide pe sase etaje latura sudica a atriumului. Parasolare de aluminiu au fost utilizate pe acest perete pentru protectia solara. Tratamentul diferit al fatadelor adreseaza orientarea geografica si pun in evidenta alcatuirea volumetrica.

Cladirea Doi are o desfasurare de 100 de metri in lungul Splaiuliu Independentei si are etaje ce ating 2.900 de metri patrati pe primele opt etaje ale constructiei. Compozitia volumetrica sparge masivitatea cladirii ce se prezinta ca un ansamblu de volume suprapuse de inaltimi diferite. Aceasta strategie de proiectare a avut in vedere atat individualizarea seriei de cladiri din lungul canalului prin accente volumetrice cat si perspectivele ample din care este perceputa constructia in lungul cheilor canalului Dambovita.

Doua nuclee de circulatie deservesc etajele ample ale cladirii. Deaspra etajului opt, unul dintre nuclee si suprafata adiacenta de 1000 mp se ridica pana la etajul 15. Tratamentul diferit al peretilor cortina evidentiaza jocul volumetric.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2009
arhitectură