ro | en
Muzeul Național de Arhitectură și Urbanism Sejong City, Coreea de Sud
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură de portofoliu / arhitectură publică”

Muzeul Național de Arhitectură și Urbanism Sejong City, Coreea de Sud

Autori: arh. Vladimir Arsene, arh. Zzing Lee, arh. Silviu Chițu, arh. Antoniu Craiovan, arh. Alexandra Macoveiu, arh. Ioana Manu, arh. Alma Craioveanu
Birou de proiectare: Westfourth Architecture SRL

Comentariul autorului

Proiectul este amplasat în Complexul Național de Muzee, conceput conform unui master plan, în cadrul Districtului Administrativ al orașului Sejong. Master Planul a fost subiect al unui concurs precedent de arhitectură. Primul muzeu ce va fi construit, va fi Muzeul Copiilor, urmat de cel de arhitectură, apoi în ordine de Muzeul Național de Design, Muzeul Național al Informației Digitale, și Muzeul Național de Folclor. Principala provocare a acestui proiect a fost aceea de a crea o clădire ca un organism, flexibil, ajustabil și capabil să răspundă unor solicitări expoziționale diferite. Un muzeu ce adăpostește expoziții de arhitectură și urbanism necesită o mare varietate de opțiuni de expunere care să beneficieze de diverse unghiuri de observație. Dinamica producției contemporane de arhitectură și a transformărilor urbane necesita expoziții care se pot schimba și evolua, atât în cadrul galeriei temporare cât și în cea a galeriilor permanente. În acest proiect, o secțiune pe trei travei a expoziției permanente amplasate la etajul doi al muzeului, configurată sub formă de platforme mobile, poate aluneca în sus și în jos, creând configurații spațiale diferite, capabile să acomodeze evenimente și expoziții speciale. Aceste evenimente pot expune porțiuni ale galeriei permanente, pot prezenta modificări în cadrul acesteia, pot facilita unghuiri și secvențe diferite de vedere a exponatelor sau să faciliteze conferințe care să beneficieze de treptele create între platformele decalate ale secțiunii expoziției permanente. Într-un asemenea scenariu de organizare, o platformă pe una din travei, poate fi coborâtă la nivelul subsolului, creând un spațiu de expunere pe 24 m înălțime, între subsol și etajul al doilea al muzeului. În alt scenariu, o platformă poate fi coborâtă la nivelul holului de intrare, extinzând suprafața acestuia pentru ocazii speciale, sau poate fi amplasată între holul de intrare și primul etaj, obținând o continuă suprafață ascendentă de expunere de la un capăt la celălat al instituției. Întregul concept architectural a fost creat între fluența pe verticală a spațiilor muzeului și alternanța spatiilor interiore cu cele exterioare care oferă și ele posibilități de activități culturale de diverse nivele de performanță și participare.

Comentariul juriului

Proiectul se remarcă prin geometria volumetriei propuse, care prin simplitatea liniilor și culorilor se racordează la spațialitatea culturală, ancorându-se în același timp într-un prezent atemporal și universal. Propunerea este impresionantă prin acuratețea unei linii generale de spațialitate și ortogonalitate ce încearcă sa confere intimitate si reprezentativitate împotriva scării mar a programului, reușind sa ofere utilizatorilor o spațialitate fără margini clare în raport interior exterior prin materializarea unei mari “verande” ca spațiu de recepție central memorabil. Claritatea spațială și diferitele experiențe ale tipurilor de spații propuse (interioare și exterioare) devin un atu important al proiectului, care se relevă ca un spațiu neutru dar spectaculos de experiență muzeală.



Alte lucrări cu aceiași autori: