ro | en

Imobil apartamente, Aleea Alexandru

Autor: arh. Vladimir Arsene
Coautori: arh. Onar GERELIOGLU, arh. Lucia STOLL, arh. Zzing LEE, arh. Călin NEGOESCU, arh. Radu URSOIU, arh. Oleg AYTAC
Birou de proiectare: WESTFOURTH ARCHITECTURE

Comentariul autorului

Aceasta cladire de apartamente de lux se afla amplasata în apropierea Pieţei Victoriei, într-una din zonele cele mai deosebite ale oraşului.

Situata în diagonala faţa de sediul Ministerului de Externe, cladirea se gaseşte într-o zona de monumente de arhitectura aparţinând unor perioade diverse ale dezvoltarii Bucureştiului.

Aceste monumente, aparţinând unor stiluri de arhitectura diferite, au conferit zonei un statut special.

Aici calitatea, şi nu specificul arhitecturii, a determinat caracterul unic al cartierului. Proiectul de faţa este amplasat pe un lot de teren de forma neregulata, determinat de traseul intersecţiei Aleii Alexandru cu Strada Venezuela. Cladirea dezvolta anvelopa maxima permisa de regulament şi proiecteaza pe parter şi trei etaje conturul poligonal al terenului în cadrul retragerilor impuse.

Mansarda se retrage urmarind o geometrie diferita faţa de configuraţia sitului, dar susţine un acoperiş subţire ce revine, ieşind mult în consola, la conturul terenului.

Parterul se retrage în zona intrarii şi creeaza o secvenţa de acces care urmareşte continuitatea interior - exterior. Cele trei etaje «tipice» nu sunt chiar tipice, întrucât cele doua apartamente şi jumatate pe etaj (doua simplexuri şi jumatate de duplex) au configurari diferite de la nivel la nivel.

Proiectul este definit de tensiunea dintre rigiditatea volumului construit care extrudeaza situl şi libertatea distribuţiei interioare. Aceasta libertate se refera atât la varietatea configuraţiei apartamentelor, cât şi la dispoziţia libera a deschiderilor pe faţade. Deschiderile în planul faţadei sunt în principal ferestre şi goluri pentru logii. Ferestrele au dimensiuni diferite şi alcatuiesc o compoziţie ce contrazice şi în acelaşi timp reafirma masivitatea construcţiei.

Aceasta strategie de proiectare a dus la renunţarea la faţade «principale» şi «secundare», la «faţa» şi «spate» şi a întarit percepţia de continuitate şi omogenitate a cladirii. În contextul construit înconjurator, în care fiecare cladire prezinta dominante compoziţionale clare, aliniate unor diferite stiluri de arhitectura, proiectul de faţa devine un fundal care nu dezvaluie nici o ierarhie sau vreun principiu de compoziţie tradiţionala.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2008
arhitectură