ro | en

Clădire de birouri – str. Vasile Lascăr, București

Autor: arh. Vladimir Arsene
Coautori: arh. Călin Negoescu, arh. Zzing Lee, arh. Radu URSOIU, arh. Son NGUYEN
Birou de proiectare: WESTFOURTH ARCHITECTURE

Comentariul autorului

Sediul acestei mari companii de telecomunicatii este amplasat in Bucuresti la intersectia strazilor Vasile Lascar,Batistei si Armand Calinescu. In aceasta zona, aflata intr-una din parcelele traditionale ale vechii structuri urbane se gasesc, pe långa cladiri vechi, si cåteva constructii de 7-9 etaje construite recent.

Noul sediu il inlocuieste pe cel vechi, o cladire de sase etaje care a fost demolata si foloseste acelasi perimetru de constructie la sol. Locurile de parcare necesare noii structuri au fost amplasate in garajul subteran pe trei niveluri. Acest garaj are o structura speciala, putånd gazdui, la al doilea etaj subteran, un sistem Klaus de parcare cu trei niveluri suprapuse. Aceasta structura a subsolului a fost folosita avånd in vedere constrångerile impuse de perimetrul restråns construit.

Avand in vedere solicitarea beneficiarului pentru flexibilitate maxima in distributia functiunilor pe etaje, nucleul de circulatie si servicii a fost distribuit la capetele caladirii, lasand libera suprafata de etaj dintre aceste nuclee. Trei ascensoare panoramice si o scara de incendiu se afla amplasate pe capatul sudic al cladirii, in timp ce ascensorul de marfa si a doua scara de incendiu se gasesc la capatul celalalt al constructiei. Toaletele si camerele tehnice sunt insiruite in spatele coridorului ce se intinde in lungul fatadei vestice. Aceasta strategie de distributie a nucleului asigura , pe langa libertate maxima pe etaje pentru distribuirea birourilor peisajere in diverse configuratii, si o anume transparenta a intregii cladiri, perceptibila atat din afara cat si din interiorul constructiei. Fatada principala spre strada este acoperita cu un perete cortina care are cele mai mari panouri de sticla (3 m x 3,60 m) folosite påna acum in proiectele noastre. Aceste panouri au ochiuri operabile decupate in cadrul acestora, fara rame de incadrare. Jaluzele exterioare sunt folosite pe intreaga fatada. Tratamentul fatadei se relationeaza cu spatiile mari, deschise, de birouri din spate si cu imaginea de inalta tehnologie specifica profilului companiei de comunicatii.



Alte lucrări cu aceiași autori:

2009
arhitectură