ro | en

Operă și centru de conferințe

Constanța, jud. Constanța, România
Autor: Andrei ȘAIN
Colaboratori: Prof. Dr. Arh. Grama Niculae
Lect. Ing. Cheșcă Alexandru - Basarab

Comentariul autorului

Opera se află în centrul cultural, social și istoric al orașului Constanța. Acesta este bine cunoscut pentru caracterul său multicultural, pentru festivalurile de muzică, pentru concerte în aer liber și pentru portul la Marea Neagră, aflat într-o continuă creștere și dezvoltare.
Propunerea constă în evidențierea caracterului tectonic al zonei de faleză prin continuitatea promenadei la Marea Neagră și transformarea acesteia într-un centru cultural cu destinație publică (restaurant, spații expoziționale, săli de conferințe, spații pentru workshop-uri, ateliere de creație) și conturarea unei funcțiuni de anvergură care să completeze necesitățile culturale și urbane ale orașului prin propunerea unei noi clădiri simbol (sala de operă).
Forma este modelată pe conturul sălii de operă și se focusează pe cele două intrări importante, care permit accesul dinspre oraș si dinspre mare. Volumetria clădirii este generată de contextul natural al falezei mării și a continuității promenadei publice, menită să revitalizeze parcursul pietonal dinspre Casino către zona de dig.