ro | en
Apartament Scenografic

Apartament Scenografic

Autori: arh. Cristina Golban, arh. Andrei Țînțari
Birou de proiectare: DSD DESIGN

Colaboratori:
Furnizor: Delta Studio

Comentariul autorului

Proiectul a presupus amenajarea unui apartament în zona centrală a Bucureștiului, pornind de la dorințele beneficiarului privind stilul, atmosfera, materialele și funcționalitatea dorite pentru acest spațiu.
Amenajarea apartamentului a început cu proiectul și imaginile fotorealiste realizate de arhitecții Delta Studio Design, ca propunere în urma cerințelor exprimate de beneficiar. Odată configurația stabilită și selecția de materiale realizată, au fost alocate produsele necesare pentru proiect și lansate comenzile pentru produse speciale. Șantierul a început la termenul stabilit cu beneficiarul, execuția fiind supravegheată constant de arhitecți pentru a asigura implementarea proiectului întocmai cu configurația stabilită inițial.
Designul a urmărit preferințele clientului pentru stilul industrial, dar și dorința de a avea o atmosferă caldă și primitoare. Gestiunea inteligentă a bugetului a permis îmbinarea elementelor de design astfel încât să poată fi introduse și elemente luxury, precum fotoliul „statement” care se remarcă în cadrul livingului.
Finalizarea și recepția proiectului au adus o amenajare primită cu mult entuziasm de beneficiar și o carte de vizită pentru portofoliul Delta Studio Design.
După cum indică și numele proiectului, atmosfera este construită printr-un setting sofisticat de elemente industriale temperate abil de texturile naturale.
Apartamentul se află pe str. Agricultori, lângă UNATC (Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică), ferit de zgomotul bulevardelor sau cartierelor aglomerate. Poziționarea în această zonă (vechea Mahala Agricultori) împrumută spațiului farmecul Bucureștiului de odinioară. Senzația de liniște și tihnă te face să te simți mai degrabă într-o casă, decât într-un apartament, sentiment sporit de blocul cu regim redus de înălțime.
Proiectul a început de la bucătărie – de altfel, multe persoane încep să se gândească întâi la acest spațiu, care rămâne, în ciuda schimbărilor petrecute în felul în care ne petrecem o zi obișnuită, “inima casei”, locul în care se adună membrii familiei sau prietenii seara și dimineața.

Clienta, devenită între timp prietenă bună a arhitectei, și-a dorit o bucătărie industrială, care să conțină elemente metalice, lemn și piatră. Referitor la spațiu în ansamblu, își dorea un loc luminos, cald și primitor. Această cerință a constituit provocarea proiectului, deoarece stilul industrial, cu elementele lui brute, este unul rece, sobru, potrivit mai degrabă spațiilor publice decât rezidențiale.
În toată zona de zi a apartamentului a fost menținut tavanul din beton aparent existent. Fiind un open space, bucătăria comunică direct cu zona de living. Au fost selectate tonuri de gri, negru și culori calde, pământii, arhitecta și clienta confruntând dozajul optim între negru mat și culorile calde, mai potrivite pentru o casă. Prin urmare, negrul mat a devenit elementul de accent, combinat cu multe griuri, iar pentru pardoseală și pereți s-a optat pentru culori neutre, calde. Propunerile de compartimentare a spațiului au venit de la clientă, în acord cu nevoile sale, arhitecta urmărind ca toate elementele să aibă o coerență din punct de vedere ergonomic și funcțional.
Cel mai frumos element din acest apartament cu 3 camere este lumina naturală, care inundă interiorul mai ales la apus, când o explozie de tonuri aurii transformă complet spațiul. Geamurile fără parapet au un rol semnificativ în acest sens. Un alt punct forte este terasa, cu o priveliște spre cartierul de case vechi.
Atât terasa cât și spațiile băilor sunt finisate cu plăci cu aspect de ciment de la Porcelanosa. Bateriile sanitare de la Noken reflectă cu eleganță tema generală a accentelor de negru mat.