ro | en
Concurs de solutii Smart Luxury pentru un apartament
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură de portofoliu / amenajări de interior”

Concurs de solutii Smart Luxury pentru un apartament

Autori: arh. Paul Călin Machedon, arh. Laura-Ioana Oniga, arh. Theodor Alexandru Dinu
Birou de proiectare: MOD

Comentariul autorului

Din pricina tumultului cotidian ne regăsim angrenați într-o activitate accelerată continuă, astfel scenariul propus urmărește recuperarea a două criterii definitorii ale căminului. În primă fază locuința sau mai degrabă acasă, se manifestă sub forma recluziunii față de public, o retragere de la exigențele vieții cotidiene, un loc retras, privat al recuperării sinelui. Într-o altă ipostază căminul se manifestă ca locul retras, protejat față de exteriorul agitat. Acasă înseamnă pentru noi în aceeași măsură atât locul recuperării sinelui cât și mediul potrivit socializării, al pălăvrăgelii cu cei apropiați. În acest sens propunerea noastră caută să descopere această dublă ipostază a lui acasă, recuperarea firescului în fapt.
În egală măsură propunerea noastră caută să exprime acestă bivalență a lui acasă, un loc pe cât de retras pe atât de deschis. Ipoteza noastră pornește de la prezumția firescului, ca atare tema propusă, Smart Luxury, se poate traduce printr-un firesc pe care îl râvnim cu toții, un firesc al calității. Pornind de la acestă temă nu ne putem contura imaginea celui care va locui acest apartament. Așadar potrivit scenariului nostru, acasă trebuie să poată acomoda pe orișicare. De la tânărul singur în căutarea afirmării, până la cel mai vârstnic individ.
La prima vedere am considerat potrivite proporțiile apartamentului propus. Cum putem obține spații potrivite locuirii pornind de la aceste proporții? În propunerea noastră, separarea camerelor ar trebui privită mai degrabă ca un hotar difuz. Am considerat adecvată exprimarea acestui hotar sub forma unui perete conținător. Urmărind această idee peretele devine însuși mobilierul care separă și conține în egală măsură. Mobilierul propus reprezintă în același timp dulapul de intrare, biblioteca, cămara și dulapul de haine. Astfel, camerele se atașază adecvat acestui perete mobilier.
Potrivit celor de mai sus, justețea acestei propuneri pornește de la rezolvarea dibace a firescului, acel firesc în care ne regăsim cu toții și la care tindem în egală măsură.

Comentariul juriului

Un proiect conceptual care reușește, cu un minimum de mijloace, să creeze o atmosferă particulară, intimă și reținută, dar ludică și plină de posibilități. Metamorfozele posibile ale spațiului interior măresc libertatea utilizatorului, într-un perimetru fix.(Lorin Niculae)
Interesul pentru amenajarea unui spatiu de locuit cu suprafata modesta este permanent. Solutia propusa este “dibace” deoarece peretele “Continator” de echipamente si anexe permite spatiului sa se epureze si esentializeze. Dispunerea lui in cruce cu concentrarea acceselor la intersectia celor doua brate permite priviri piezise. Minimalism echilibrat si stapanit. (Ileana Tureanu)
Un gest de curaj asumat în detaliu care aduce soluții cu impact semnificativ în flexibilitatea și puritatea spațiilor interioare rezultate. Dialogul cromatic adaugă nota de candoare prezentă unitar în amenajare. (Daniela Maier)