ro | en
Alt Roastery

Alt Roastery

Autori: arh. Vlad Bașcă, Elena Bașcă
Birou de proiectare: Baska Architecture

Colaboratori:
Beneficiar: Privat

Comentariul autorului

Situat fizic în București și adânc în sufletul oricărui iubitor de cafea (arhitecții nu sunt străini acesteia), proiectul de amenajare pentru prăjitoria de cafea Alt Roastery a fost de departe un proiect la care biroul de proiectare a lucrat cu o doză vinovată de entuziasm. Tema proiectului a fost limpede și clară în mintea noastră în pofida efortului constant al beneficiarilor de a ne oferi toate detaliile necesare pe care le-am apreciat de-a lungul colaborării. Fiind un proiect de suflet de ceva ani buni pentru clienti, care sunt maeștri ai universului cafelei (dețin și o cafenea de succes la care revenim cu mare drag de fiecare dată) tema a fost clarificată de la prima discuție și a sunat cam așa: “ C: Vrem să amenajăm o prăjitorie de cafea! A: Ați ales prăjitorul? C: Da, acesta este!”. Așa cum se înțelege din scurtul dialog, prăjitorul de cafea este piesa principală din amenajare și dictează autoritar stilul de design al întregii amenajări.
Pe lângă toate detaliile ce țin de mecanismul complex, prăjitorul și procesul și mai complex de prăjire a boabelor verzi de cafea, spațiul de aproximativ 80 de mp trebuia să mai includă și un minim de spațiu de servire și de ce nu și ceva locuri de stat: “cafeaua trebuie savurată!”. Astfel conceptul de amenajare este cât se poate de firesc: amplasăm prăjitorul de cafea cât mai aproape de stradă să stârnească interesul curioșilor, organizăm mini-bar-ul și creăm un spațiu pentru câteva mese și scaune. Din punct de vedere funcțional , jumătate din spațiul amenajat reprezintă spații necesare procesului de pregătire pentru prăjire, selecție boabe, spații de depozitare boabe verzi/prăjite , spațiu de ambalare, vestiar și grupuri sanitare.
Prăjitorul de cafea, obiect dominant și important al amenajării devine astfel piesă de expoziție și dictează amenajarea cu aspect preponderent industrial, pereți de beton aparent, pardoseală cu microciment și piese de mobilier cu inserții metalice. Din motive operaționale spațiului prăjitorul a fost închis cu pereți despărțitori de sticlă, separat fizic dar nu vizual. Placarea parțială a pereților cu lemn și proiectarea mobilierului custom din același material echilibrează atmosfera rigidă, industrială a spațiului. Lucrarea e momentan on hold dar entuziasmul vinovat de care vă povesteam la început nu ne-a permis să o ținem ascunsă.