Comentariul autorului
Nou apărutele ansambluri rezidențiale, din orașele mari din România, cu o tipologie de locuire alternativă, sunt dovada evoluției pozitive a pieței imobiliare în urma unor cereri specifice de locuire urbană. Densitatea zonelor centrale este în creștere, iar clienții sunt în căutarea unui mod de viață mai diversificat și mai intim, care nu se concentrează doar în jurul nevoilor individuale ci caută să construiască și o comunitate.
Un astfel de exemplu este ce-a de-a doua dezvoltare imobiliară a celor de la Urban Spaces, ce urmează succesului realizării primei micro comunități urbane contemporane, un proiect revoluționar pentru București, acum aproape 10 ani. Acest al doilea proiect este compus dintr-o serie de apartamente ce se întind pe unul, două sau trei niveluri, fiecare cu o schemă funcțională distinctă, oferind locuitorilor o mai mare flexibilitate.
Propunerea de față prezintă amenajarea zonei de zi a unui apartament dezvoltat pe trei niveluri, care cuprinde livingul, bucătăria, locul de luat masa și un mic birou. Proiectul de arhitectură interioară, ca o replică la arhitectura clădirii, care are ca elemente decorative definitorii de fațadă niște riflaje de tencuială, propune suprafețe de perete cu un puternic caracter sculptural și grafic. Zona de living, care se dezvoltă pe înățime dublă, este accentuată de aceste linii volumetrice verticale. Inspirat din contururile și formele simple ale picturilor moderniste, sau chiar din designul grafic al perioadei anilor 60-70, intervenția se concentrează pe forme geometrice simple și culori primare. Spațiul arhitectural, definit de două suprafețe orizontale de beton aparent și pereți albi, cu un joc grafic de umbră și lumină, este completat cu elemente grafice liniare, cum ar fi jocul alb - negru al bucătăriei, sau formele geometrice colorate, roșii și albastre.