ro | en
Boutique Hotel
  • Premiul secțiunii „Arhitectură de portofoliu / amenajări de interior”

Boutique Hotel

Autori: Bogdan Ciocodeică

Comentariul autorului

Dezvoltarea turismului din ultimele decenii, mai ales în orașele mari, a condus la diversificarea și stratificarea mult mai nuanțată a ofertei hoteliere, în special în cazul segmentului high-end. Călătorii caută pe lângă servicii impecabile, o experiență locală, autentică și cât mai individuală. Din acest punct de vedere, Budapesta este într-o situație privilegiată datorită patrimoniului arhitectural moștenit, care deseori este reconvertit în boutique hoteluri.
Proiectul de față se încadrează în această categorie, fiind vorba despre renovarea și transformarea unui imobil de locuințe tipice de început de secol XX, cu parter comercial, într-un boutique hotel.
Din punct de vedere funcțional, proiectul de reconversie propune ca spațiile comerciale de la parter să se unească într-un spațiu public unitar, care deservește funcțiunile principale, cum ar fi holul de recepție și zona de bistro, folosit și pentru servirea de mic dejun. Apartamentele aflate la etaj, au fost transformate în spații de cazare, de configurații diferite.
Propunerea de arhitectură interioară în această fază s-a ocupat de spațiul comun principal și de definirea unui concept de bază pentru unitățile de cazare. Abordarea generală se bazează pe punerea în valoare a clădirii existente, ale elementelor structurale moștenite, cum sunt stâlpii de fontă, și o reinterpretare ale celor arhitecturale specifice epocii, prin recontextualizarea contemporană a acestora.
Holul de recepție și bistroul formează împreună un spațiu fluid și definesc o imagine puternică ancorată în zilele noastre, punând în același timp clădirea în prim plan. Intervenția propusă este aproape scenografică, prin inserarea unor elemente clar detașate de coaja construită. Pereții și pardoseala sunt lăsate într-o formă brută, care ne arată carcasa aproape brută, prin expunerea pereților de cărămidă, care rămân netencuite, doar vopsite, și pardoseala de șapă de beton. Toate elementele amenajării, care sunt realizate din materiale contrastante cu aceste texturi dure, par a fi doar temporar introduse, propunându-și astfel o imagine dinamică și o atmosferă elegantă, dar relaxată. Elementul principal care unește toate piesele acestei intervenții și care definește atmosfera, este tavanul realizat din placare cu plăci de alama, material care ulterior se regăsește și la anumite piese de mobilier și separatoare de spații.
Proiectul pilot pentru spațiul de cazare este o îmbinare ale elementelor anunțate la parter și stilul original al imobilului, păstrând principalele elemente decorative, cromatica și materialele specifice începutului de secol XX, cum sunt lambriurile de lemn masiv, ancadramentele sau placările de marmură. Piesele de mobilier contemporane de-asemenea citează formele, materiale și texturile art nouveau.

Comentariul juriului

Amenajarea interioară devine un loc al memoriei care evită cu inteligență tentația pastișei, propunând cu vervă un spațiu dinamic, contemporan. Acesta creează loc pentru coexistența firească și necesară cu patrimoniul încredințat.(Lorin Niculae)
Un imobil istoric este recuperat si refunctionalizat pentru a fi reintrodus in viata orasului. Arhitectul a pastrat o serie de elemente decorative originale si a tratat si abordat spatiul intr-o maniera contemporana, sugerand si evocand stilul inceputului de sec. XX, cu rafinament si delicatete. (Ileana Tureanu)
Unitate stilistică și coerență rafinată a intervenției sunt criteriile care detașează acest proiect.(Marius Miclaus)
Proiectul decantează cu eleganță elementele structurale și decorative care definesc imobilul de început de secol XX. Aceste detalii sunt evidențiate, citate, reinterpretate sau recontextualizate prin gesturi care alternează delicatețea și fermitatea. Armonia acestui dialog se regăsește atât la nivelul conceptului cât și în materialele și piesele de mobilier propuse.( Daniela Maier)
Ocazia remodelarii unui imobil istoric, genereaza un raspuns inteligent, elegant si rafinat din partea arhitectului.(Cristian Drughean)