Comentariul autorului
Proiectul urmărește ca fiecare din cei 48 de metri pătrați ai apartamentului să devină un loc în sine, cu calități spațiale. Aflându-se într-un echilibru dificil între o deschidere totală și o programare a spațiului până la constrângere, amenajarea propusă dorește să incite locuitorul către utilizări creative. Gestul major se restrânge astfel la minimul posibil - o cutie multifuncțională.
Amplasarea sa independentă de pereți și rotația în plan determină spațiile principale ale apartamentului. Bucătăria, livingul, dormitorul și dressing-ul sunt delimitate fără nevoia barierelor clare a pereților. În locul acestora sunt folosite perdele ce potențează diagonalele planului, dând naștere unor perspective neașteptat de lungi într-un spațiu redus. În interiorul său cutia ține împreună patul retractil, depozitarea și locul de luat masa. Dormitorul poate deveni astfel birou sau poate funcționa împreună cu living-ul.
Mobilierul înalt al living-ului și al bucătăriei „îngroașă” un singur perete, eliberând restul spațiului. Neutralitatea acestui perete este accentuată și de posibilitatea de a ascunde zona de gătit cu panouri armonice. Finisajul lor canelat impune un ritm și detaliu al peretului ce pune în evidență materialul diferențiat al bibliotecii. Living-ul este împins către zonele vitrate și, împreună cu deschiderea către dormitor, creează un spațiu amplu în care se poate percepe lungimea totală a apartamentului.
Peretele curb al toaletei o particularizează, schimbându-i statutul de spațiu secund. Pe cealaltă parte, prin articularea sa față de cutia centrală, spațiul se constrânge și se dilată, a doua cameră fiind mai mult decât un dormitor la pragul de jos al suprafețelor impuse de lege. De altfel, dincolo de materiale, finisaje și mobilă principalul scop al amenajării este să pună în discuție spațiile generice și anonime ale dezvoltărilor imobiliare contemporane. Propunem așadar un apartament ce are surprize, cotloane și spații cu adevărat flexibile.