ro | en
Magic Home – Imobil servicii sociale
Premiul Uniunii Arhitecților din România pentru excelență

Magic Home – Imobil servicii sociale

Autori: arh. Cosmin Dragomir, arh. Alina Dragomir, arh. Catalin Filip
Birou de proiectare: Studio A19

Colaboratori:
Beneficiar: Asociatia MagiCamp
Proiectanti Instalatii : ing. Alexandru Maxim , ing.Adrian Knappe , ing.Adrian Nistor , ing.Mihaela Balanoiu
Proiectant Structura : ing. Radu Matei , ing.Radulescu Valentin , ing.expert Gheorghe Vlaicu
Dirigentie santier : ing. Marius Ion
Constructor: Masterbuild , Prometcons

Comentariul autorului

Tema acestui proiect a vizat un adăpost destinat aparținătorilor copiilor bolnavi aflați în tratament în București.
Proiectul a implicat intervenția pe un imobil existent aflat în apropierea Spitalului Fundeni, ajustarea acestuia la nevoile funcționale ale utilizatorilor și oferirea unui răspuns la tema de proiectare cu o mare atenție la bugetul reprezentat majoritar din donații.

Casa urma sa fie un loc în care părinții veniți din provincie să poată sta pe durata tratamentului copiilor lor, să le fie aproape.
Un loc unde părinții se pot odihni între vizitele la spital și unde pot participa la consiliere de grup. 
Un loc unde copiii veniți din provincie pot locui atunci când sunt sub tratament ce nu necesită spitalizare continuă.
Un loc unde acesti copii se joacă și își pot impărtăși unii altora din gândurile, temerile și puterea lor.

Intervenția a constat în reabilitarea imobilului existent, refacerea fațadei, accesibilizarea clădirii prin adăugarea unui ascensor anexat volumului existent și prin realizarea unor rampe în curtea imobilului care să faciliteze deplasarea pesoanelor cu nevoi speciale sau a celor slăbite în urma tratamentelor. Suplimentar, imobilul a fost extins cu un corp nou: o anexă ce adăpostește o sală de consiliere.

Imaginea dorită, a fost una jovială, care să stârnească entuziasm în copiii și părinții care vor călca pragul “casei” și să îi ajute să se deconecteze temporar de la problemele care îi apasă constant. În același timp am urmărit o imagine echilibrată și ordonată într-un context urban haotic, și adecvată contextului social delicat în care ne aflam.
Lucrând la un proiect cu o tematică atât de sensibilă, am căutat o soluție accesibilă și ușor de implementat ca intervenție pe existent, dar care să aibă capacitatea de a transmite destinatarului calm , siguranță, încredere, empatie și poate chiar speranță. Să fie un loc care să te ghideze.