ro | en
CATTIA Incubator pentru afaceri
  • Premiul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectură publică”

CATTIA Incubator pentru afaceri

Autori:
Exhibit:
arh. Dragoș Oprea
arh. Johannes Bertleff
arh. Adrian Ianchiș
arh. Dana Cucoreanu
arh. Magda Vieriu
arh. Carolina Comșa
arh. Cristina Matei
arh. Bianca Bulbuc
arh. Octavian Hrebenciuc
arh. Mihai Lambescu

Cumulus:
arh. Eliza Yokina
arh. Adrian Soare
arh. Elena Dragu
arh. Irina Plopeanu
Birou de proiectare: Exhibit și Cumulus

Colaboratori:
Arhitect peisagist: Vera Dobrescu
Structura: Sicon 21 - Dan Ștefan, Alexandru Simion, Alina Manda
Mecanică: Proing - Lucian Luca, Rodica Raducanu, Adrian Cocu, Marian Cocu, Dan Ene, Sebestyen Csaba
Termocontrol (BMS): Mezei Zsolt
Studiu economic: Iceberg
Foto: Cosmin Dragomir

Comentariul autorului

Funcțiunea aparte a clădirii și anume cea de incubator pentru afaceri din domeniul energetic și IT, a necesitat un tip de funcțiuni suport care au influențat configurația construcției.
La nivelul parterului este amenajată o platformă în aer liber dedicată desfășurării unor evenimente de tip târguri și expoziții. Această dală urbană are dublu rol, întrucât acoperă parțial parcajul deschis aflat la nivelul inferior, iar perforarea ei aduce lumină în planul demisolului. Tot la nivelul parterului, într-un pavilion separat de clădirea principală se află restaurantul. Nivelurile funcționale sunt organizate astfel încât să permită flexibilitate și deschidere. Sunt 4 noduri principale de circulație și două curți de lumină care creează o ambianță relaxantă și permit utilizarea spațiului chiar și pe timpul iernii, fiind spații exterioare protejate. La etaj se regăsesc funcțiile necesare incubării afacerilor: spații pentru birouri, laboratoare, co-working, precum și săli de ședințe și formare profesională.
Intenția arhitecturală care a generat imaginea de ansamblu este dispunerea celor trei plăci orizontale care segmentează peisajul, pe când fațada de sticlă îl filtrează. Structura din beton armat turnat monolit a conferit avantajul organizării unui partiu flexibil, caracteristică esențială în cadrul acestui tip de program – astfel spațiul se poate subordona mărimii și capacității firmelor incubate.
Avantajul major al acestui tip de structură, pe lângă dispariția contravântuirilor verticale care permite astfel configurarea unui spațiu fluid, este costul redus de execuție datorat materialelor utilizate și gradului ridicat de rezistență la foc, fără a mai fi necesară protecție specială a structurii.
Pe același lot se intenționează amenajarea unui parc multifuncțional tematic, de agrement, unde se vor desfășura experimente în domeniul energiei durabile și alte domenii conexe, activități de cercetare și evenimente expoziționale. Strategic clădirea relaționează cu o zonă de producție printr-un parc, natura devenind mediul ce filtrează activitatea de inovație și producție în domeniul energiilor verzi.



Alte lucrări cu aceiași autori: