ro | en
Magazinul București
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectură publică”

Magazinul București

Autori: Arh. Mario Kuibus, Arh. Irina Plesnila, Arh. Victor Mihalache, Arh. Andrei Cebotaru, Arh. Oana Purice
Birou de proiectare: Re-Act Now Architecture

Colaboratori:
Structura: DCTS Structuri
Instalații: MID Install 2003
Project management: Vitalis Consulting
Beneficiar: Baakman Johannes, Heinen Gerard

Comentariul autorului

Clădirea s-a ridicat inițial ca un magazin general în anii ‘30 în zona comercială de vârf a Bucureștiului și și-a câștigat locul în comunitate în timpul ultimelor decade sub numele de ”Magazinul București”.
Bucureștiul este cunoscut prin esența modernistă de calitate a anilor 20-30, când în oraș avea loc o schimbare vizibilă în peisajul amplei mișcări generale de dezvoltare a vremii.
Noul proiect a readus la viață vechea imagine și brandul clădirii într-o nouă interpretare senzorială și structurală, oferind o extensie a etajului superior unde „sufletul” nou se deschide printr-un paravan larg către oraș.
Noua clădire oferă o funcțiune mixtă cu un spațiu comercial în partea inferioară, două niveluri de birouri în partea superioară și un restaurant la ultimul nivel cu o vedere panoramică peste orizontul orașului vechi.
Detalii care scriu noua poveste cu o altă abordare și trezesc emoțiile vechiului „Magazin București” ies la lumină pe măsură ce vizitatorul se plimbă pe lângă el…
Tavanul–oglindă cu neoane de lumină vintage al copertinei de la nivelul pietonalului introduce o senzație cinematică chiar din stradă unde oamenii sunt „invitați” în interior și li se acordă o atenție deosebită.
Vitrina de sticla curbată amintește de farmecul de ani 30 al magazinului și marchează memoria modernistă emoțională cu reflecția și refracția imaginilor.
Vechiul mozaic și marmura au fost recuperate de la demolarea clădirii vechi și au fost inserate într-o nouă morfologie a parterului.
Marmura reînvie în holul de intrare ca o nouă colonadă abstractă înconjurată de oglinzi în timp ce mozaicul se redefinește ca un colaj evolutiv ce conferă sălii de la intrare un pattern vesel.



Alte lucrări cu aceiași autori: