ro | en
Locuinta unifamiliala
  • Distincția Wienerberger „Inspirație și arhitectură”

Locuinta unifamiliala

Autori: arh. Cosmin Dragomir, arh. Alina Dragomir, arh. Cătălin Filip, arh. Cristina Bălțoi
Birou de proiectare: Studio A19

Colaboratori:
Proiectant Instalații : Maxart Engineering
Proiectant Structură : AXII Studio
Antreprenor General : Con Transport SRL
Execuție mobilier : ZWART, Mobila RBR , Pan ProdCom

Comentariul autorului

Proiectul propune o permanentă negociere intre spațiul interior și cel exterior și o relație vizuală particulară care se stabilește între acestea.

Pornind de la orientarea Nord-Sud a terenului , s-a optat pentru edificarea unui volum alungit pe un teren relativ alungit, care sa se poata distanta de laturile Est-Vest, si sa se deschida catre acestea, aducand in interiorul casei lumina naturala in diferitele momente ale zilei.
Spațiile interioare sunt concepute in relatie cu momentele zilei : bucataria si zona de mic-dejun fiind orientate catre Sud-Est, diningul catre Vest, zona de zi catre Nord si catre Sud, iar dormitoarele au deschideri multiple pe Sud, Est si Vest, pentru a beneficia de orizontul liber al suburbiei.

Parterul difuz și aparent fragmentat, delimitează zone distincte ale curții cu caractere diferite, dispuse în anfiladă.
Distingem la un prim contact curtea de intrare, “de primire” si de socializare de scurta durata , delimitată de zona de parcare prin prelungirea peretelui de la parter, si care odata cu trecerea timpului si cresterea vegetatiei va fi transformata intr-un filtru verde catre strada .

Aleea de la intrare conduce către o curte laterală intimă, de dimensiuni reduse, care primeste lumina de dimineața si a devenit cel mai utilizat spatiu exterior - fiind intr-o relatie directa cu bucataria si locul pentru micul dejun. Aceasta curte laterală contine un bovindou ce adapostește un loc de odihnă - ca zonă tampon între exterior și interior și care introduce lumina de sud - est în centrul casei.

Acesteia îi urmează o amplă curte din spate, către care se deschid livingul și locul de luat masa.

Peste parterul difuz este lestat volumul casei arhetipale de cărămidă care, compozițional, conferă o anumită radicalitate, menită să dea identitate proiectului. Brâul continuu de cărămidă împreună cu prelungirea în consolă a volumului superior întăresc ideea de segregare între cele două zone funcționale - cea de zi la parter și cea de noapte la etaj.

Din dorința unei relații permanente cu natura, cele două terase de peste parter sunt acoperite cu muschi și sedum care ajută la filtrarea aerului și a apelor pluviale, având și rol de protecție termică, dar mai ales, oferă o perspectivă vizuală plăcuta atât pentru utilizator, cât și pentru vecinii acestuia.

La interior, ferestrele ample și variate, împreună cu zonele tampon - respectiv loggia de la etaj către stradă, bovindoul către curtea laterală și terasa către spate, crează o permanentă conștiință a grădinii.
Holurile cu deschideri generoase sunt parazitate de anumite corpuri de mobilier și locuri de stat, depășindu-și astfel funcția de simple zone de trecere. Acestea, completate de buna dispunere și comunicare intre zonele de zi, crează fluiditate și conferă un anume firesc al folosirii spațiului, simultan cu o intimitate a camerelor si o scara umana, adaptata funcțiunii.



Alte lucrări cu aceiași autori: