ro | en
Locuri
  • Nominalizare la secțiunea „Cercetare prin arhitectură / arhitectură și experiment”

Locuri

Autori: arh. Astrid Rottman, arh. Cosmin Anghelache, arh. Cassandra Pop
Birou de proiectare: NA

Colaboratori:
Locuri fotografiate de: Simina Haiduc, Bogdan Loviște, Ana Anghel, Ruxandra Enache, Mihai Birtu, Alina Cristea, Antonio Cristea, studenți arhitecți UAUIM București
Foto: Serioja Bocsok, prin amabilitatea Galeriei Anca Poterașu

Comentariul autorului

Ce nu uităm și ce ne amintim nu este același tip de memorie. Într-un articol scris în 2005, Giorgio Agamben făcea diferența între memoria amintită, adică cea scrisă, arhivată în documente și memoria de neuitat, cea care este nescrisă, dar rămâne în subconștientul nostru printr-o experiență trăită la un anumit moment. Experimentăm lumea prin spațiul parcurs zilnic, însă ne sedimentăm amintirile doar prin legătura lor strânsă cu locul. Atunci când un spațiu devine “al nostru”, asociat fiind cu o persoană, lucru sau eveniment personal, îl transformăm în loc. În acest fel am putea spune că trebuie să ne amintim pentru a ne afla într-un loc, iar prin reflexie atunci când suntem deja într-un loc, acestuia îi putem asocia amintiri de neuitat în viitor. Metamorfoza spațiu-loc este esențială în procesul mnemonic și un fundament al actului comemorativ.
"Locuri" reprezintă un eseu vizual ce documenteză un gest de cercetare particular în peisajul memorialistic bucureștean. Totodata proiectul capătă forma unei instalații-obiect, parte a expoziției de grup "Image fantôme". (Galeria Anca Poterașu, 08.09 - 18.10.2021)
Harta Locuri-lor este o hartă digitală accesibilă online ce suprapune adresele victimelor Pogromului de la București din 21-23 ianuarie 1941 așa cum sunt menționate în “Cartea Neagră. Suferințele evreilor din România 1940-1944” de Matatias Carp peste harta actuală a Bucureștiului. Spațiile urbane identificate sunt documentate prin extrase din hărțile vechi ale vremii și prin fotografii în-situ realizate în perioada iulie-august 2021 de către voluntari și studenți. Fiecare imagine caută esența acelui loc urban, o urmă identitară care transcede timpul ce desparte cele doua generații. În cadrul expoziției, fotografiile printate alb-negru pe calc transparent, sunt suprapuse și se confundă până când teancul de hârtii devine opac și ilizibil. Asemenea unei arhive birocratice, cele 125* de file sunt greu accesibile publicului larg. În contrast, imaginile realizate pot fi vizualizate individual pe ecranul unei tablete digitale, în timp ce un cod QR trimite vizitatorul către hartă. În viitor harta poate deveni o sursă deschisă, unde un alt vizitator al unui loc poate adăuga o imagine proprie. Un memorial clădit prin coparticipare și observație.
"Locuri" este un exercițiu mnemonic care își propune să aducă în spațiul public o traumă colectivă folosind mijloace alternative de reprezentare. Asemenea cochiliilor goale de “scoici de pe mal când marea amintirii vii s-a retras” (Pierre Nora), spațiile pe care le parcurgem zilnic așteaptă tăcute să redevină "Locuri".
Link hartă: https://rb.gy/dol78e
* În documentele vremii sunt menționate 125 de victime ale pogromului, dintre care Matatias Carp consemnează în cartea sa 116 persoane identificate și 4 neidentificate.



Alte lucrări cu aceiași autori: