ro | en
Casă de vacanță la oraș

Casă de vacanță la oraș

Autori: arh. Cassandra Pop, arh. Cosmin Anghelache, arh. Astrid Rottman
Birou de proiectare: NA

Comentariul autorului

Proiectul descrie povestea și dorința unui beneficiar de a-și construi o casă de vacanță în orașul în care locuiește. Acesta nu simte nevoia să parăsească orașul pentru a se simți într-o vacanță. Astfel, o nouă locuire, îi îmbrățișează viața, de zi cu zi, fară să o abandoneze. Ea se prinde în țesutul urban.
Fiecare încăpere a casei primește o dimensiune având ca fundament Camera de la stradă, cea mai generoasă, dedicată zonei de zi. Ea stabilește mărimea modului de bază (6x6 metri) folosit ca structură referențială. Succesiv, fiecare cameră înscrisă în acest perimetru dat, se restrânge ca suprafață către o funcțiune și dimensiune proprie. Spațiul gol rămas în modul devine complementar. Eliberat funcțional, acest loc neacoperit, scos “în fata” camerei, respiră într-un cadru imaginar al casei. Privit în ansamblu, el se adună într-un parcurs continuu al casei, o grădină de legătură între camere.
Identitatea orașului fixează camera de zi la stradă, ea fiind singura cu o deschidere urbană și geamuri orientate spre oraș. În adâncime, fiecare încăpere înșiruită se întoarce și se deschide către un gol al ei izolat în modul.
Forma casei mulată pe vecinătăți, se lasă pătrunsă de gradina “disperată” să ocupe și să atingă cât mai mult din conturul ei inițial. Cele două grădini, cea de oraș și cea de vacanță, se ating în locul de intrare în “casă”, un gol îndepărtat de stradă.



Alte lucrări cu aceiași autori: