Comentariul autorului
Floreasca este unul dintre cartierele cu o personalitate aparte ale Bucureștiului. Definită de abundența spațiilor verzi, zona este dominata de imobile de locuințe cu patru niveluri și locuințe individuale cu standard ridicat. O altă caracteristică a zonei este vecinătatea cu lacurile din nordul orașului precum și cu zonele de servicii premium ale Bucureștiului.
Aflat foarte aproape de două parcuri, Verdi și Floreasca, proiectul a prezentat încă de la început o serie de beneficii din perspectiva urbanistica și de arhitectură.
Parcela pusă la dispoziție, cu o suprafață de aproape 600 mp, are formă dreptunghiulară, cu orientare nord-sud și deschidere la străzile Gheorghe Tițeica și Serghei Vasilievici Rahmaninov. Aceasta prezintă un calcan pe latura de vest și se învecinează cu parcul Verdi pe latura estică.
Volumetria obținută este rezultatul premiselor tehnice și urbanistice cu care soluția de arhitectură a debutat și fac referire la raportarea față de cele două străzi, tratarea calcanului existent pe una dintre laturile terenului, relația cu parcul și contextul construit, conformarea coerentă în raport cu frontul și specificul străzii.
The Corner Floreasca este un ansamblu cu 13 apartamente. Parcajul este asigurat în subteran iar parterul și cele 4 etaje au destinație rezidențială. La interior, conformarea apartamentelor definește 9 tipologii de apartamente dezvoltate fie pe un nivel, fie duplex.
Accesul în clădire se realizează din strada Gheorghe Țițeica. Amplasarea nodului de circulație permite dezvoltarea apartamentelor pe fatada lungă și generează terase generoase orientate către parc pe cele trei fațade libere. Etajul patru este retras și, astfel, face loc unei terase generoase desfășurată pe trei dintre laturile clădirii; aceasta este racordată prin scări exterioare cu gradina urbana amenajată peste ultimul nivel.
Fațadele sunt realizate în sistem ventilat, cu zone vitrate generoase; logiile sunt tratate unitar din punct de vedere al finisajului și subliniază intenția de „înrămare” a fundalului verde oferit de parcul Verdi.
Din punct de vedere al echipării spațiilor, sunt prevazute un pachet de dotări și sisteme integrate: sistem de încălzire în pardoseală, răcire prin unități interioare cu montaj în plafon și grile liniare, ventilație și introducere de aer proaspăt cu recuperare de căldură; controlul sistemelor de climatizare, iluminat, acces și contorizare se realizează prin intermediul aplicațiilor smartphone dedicate;
Un alt aspect de care soluția de arhitectură a ținut seamă, în mod special, este reprezentat de integrarea spațiilor plantate în partiul de arhitectură; astfel, în logii, pe fațada sudică, pe terasele de la ultimele niveluri și, perimetral, la racordul construcției cu trotuarul sunt prevăzute jardiniere integrate în compoziția fațadelor ce ofera un filtru, grad de intimitate și calitate a locuirii, unde liniștea necesară fiecăruia se îmbină cu nevoia de a fi în mijlocul vieții urbane.
Alte lucrări cu aceiași autori: