ro | en
Avangarde VII

Avangarde VII

Autori: arh. Emil Burbea-Milescu, arh. Radu-Tudor Ponta, arh. Oana-Gabriela Iacob, arh. Voica Andrei-Cătălin
Birou de proiectare: Republic of Architects

Colaboratori:
Structuri: RANTECH PROIECT
Instalații: MARNA PROIECT GROUP
Foto: Vlad Albu

Comentariul autorului

Dezvoltarea în periferii a Bucureștiului se extinde cu rapiditate pentru a cuprinde multe dintre localitățile satelit ale orașului. În aceste locuri urbanizarea acoperă foste terenuri agricole, introduse în intravilan pentru a construi locuințe izolate, cuplate sau înșiruite, mai rar, chiar locuințe colective. Aceste investiții urmăresc geometria parcelarului agrar unde terenuri înguste și adânci, dezvoltate pentru maximizarea parametrilor profitabili lasă un minimum de loc comun de regulă dedicat traficului sau parcărilor.
Acest proiect imobiliar a avut de rezolvat o temă simplă: locuinţe înşiruite, cât mai ieftine cu putinţă, asezate ordonat într-unul din câmpurile din periferiile Bucureştiului din Voluntari. Preliminar, dezvoltatorul avusese experienta construirii a încă şase ansambluri similare, cu case identice aşezate liniar vis-à-vis de locurile de parcare. Unul dintre aceste proiecte, Avangarde III, a fost proiectat tot de Republic of Architects în 2013 şi prezentat în cadrul BNA 2016. În acel moment, cerinţa principală a acelei colaborări fost realizarea unor locuinţe asemănătoare cu ansamblurile I şi II în ceea ce priveşte atât costurile, cât şi tehnologiile de construire folosite anterior. De asemenea, cu acea ocazie a trebuit să imaginăm un sistem care diferenţieze casele şi să confere un peisaj urban interesant.
Schema a fost reluată identic cu acest ansamblu, Avangarde VII, fără modificări majore de partiu şi configuraţie. Upgrade-ul adus după aceşti ani a fost legat de alegerea finisajelor, gestionarea faţadelor şi amenajările de exterior. Spaţiului comun exterior, ocupat de infrastructurile instalaţiilor necesare, de locurile de parcare şi spaţiile necesar carosabile, i s-a adăugat un sistem de pergole metalice ample, care să ofere umbră şi să îmblânzească peisajul arid. De asemenea, a fost prevăzută construirea unei piscine folosite în comun, de toţi locatarii, complementar locului de joacă prevăzut în Avangarde III.
Având în vedere că politica actuală de dezvoltare a periferiei nu mai impune ingredientele cuantificabile ale urbanității (planificarea dezvoltărilor rezidențiale în tandem cu dezvoltarea de servicii și echipamente publice), cu ocazia proiectării unui ansamblu de locuit în Voluntari, am căutat o strategie care să permită în timp conectarea mai multor fragmente de mici dezvoltări private pentru realizarea unui întreg urban la scară mai mare – o alternativă la modul în care autoritatea publică pare să fi capitulat în fața provocărilor urbanizării accelerate. Astfel, sperăm ca prin prevederea unei reţele minore de funcţiuni complementare să poată fi recompusă o urbanitate incipientă pentru ansamblurile construite în periferie.



Alte lucrări cu aceiași autori: