ro | en
Imobil de apartamente pe strada Calderon
  • Nominalizare la secțiunea „Arhitectură construită / arhitectura locuinței colective”

Imobil de apartamente pe strada Calderon

Autori: arh. Andrei Șerbescu, arh. Adrian Untaru, arh. Bogdan Brădățeanu, Arh Valentina Țigâră, arh. Elena Zară, arh. Mihail Filipenco, arh. Cristina Budan, arh. Oana Codru
Birou de proiectare: ADNBA

Colaboratori:
Structura: Popp și Asociații
Instalații: General Instal Comp și Alma Instal

Comentariul autorului

Un imobil cu o arhitectură sobră, lucrată în detalii de piatră și tencuieli riflate, având câteva apartamente generoase deschise către parc este noul actor al vieții din zona Grădina Icoanei, un țesut urban închegat, compus din arcade, detalii de stuc și curți.
Proiectul din strada Calderon adăpostește patru apartamente cochete și un spațiu flexibil la parter, care indiferent de funcțiunea pe care o găzduiește, permite deschiderea lui și a curții din spate către public. Configurarea imobilului urmărește înțelegerea și respectarea nivelului arhitectural al zonei, căutarea unui anume caracter, căruia îi sunt specifice sobrietatea și reținerea, încercând să ocupe un loc elegant, fără să epateze, în fața parcului Grădina Icoanei și în vecinătatea caselor lângă care se așează.
Amplasat într-un front continuu, imobilul se retrage ușor de la aliniament permițând în acest mod o mai bună deschidere a străzii către Piața G.M Cantacuzino și un largou al traseului pietonal. Totodată, retragerea pune în evidență eleganța fațadei vecine. Încăperile au ferestre adânci pentru o filtrare succesivă a legăturii dintre spațiul interior către cel exterior. Parcursul dinspre spațiul public spre fiecare apartament este secvențial, marcat de schimbări ale materialității.



Alte lucrări cu aceiași autori: