ro | en
Casa MC

Casa MC

Autori: arh. Vlad Mitric-Ciupe
Birou de proiectare: Mitric-Ciupe Vlad Aurelian BIA

Colaboratori:
Structura: ing. Dan Mandragiu
HVAC: ing. Alexandru Teodor
Execuție: SC Euroedil SRL
Luminotehnică: arh. Adrian Bălășoiu
Foto: arh. Viorel Pleșca

Comentariul autorului

Imobilul are funcțiunea de locuință individuală, desfășurându-se pe patru niveluri, respectiv DS+P+1+M, găzduind o familie cu 4 membri - 2 adulți și 2 copii.
Atitudinea față de vecinătăți a fost una clară: preluarea volumetrică (cornișă/coamă) a calcanului învecinat și, odată retras față de acesta, ridicarea cu încă un nivel peste cota lui. În același timp, am încercat o abordare contemporană (eliminearea streașinei, scurgeri ascunse, fațadă ventilată etc.), într-o interpretare cromatică neutră (alb/gri).
Soluția volumetrică are și avantajul de a propune, pentru ambii copii, spații mansardate, la niveluri diferite.
Un alt element care a influențat semnificativ soluția este existența demisolului, cu un pachet important de trepte la intrare, element pe care nu ne-am dorit să-l repetăm și către curtea din spate. De aici decizia de a ridica u 45cm curtea din spate, coborând - în același timp - (cu trei trepte) și livingroom-ul, rezultând astfel o relație excelentă interior-exterior către curte.
La parter găsim un windfang și o scară către demisol (element care leagă doar aceste două niveluri) + o zonă de anexe (depozitare și grup sanitar) - toate acestea în traveea mică dinspre calcan, intrând mai apoi în zona de bucătărie-dining room, în directă relație deschisă cu livingroom-ul.
Coborând la demisol, identificăm o zonă de anexe (depozitare, C.T. etc.), precum și un birou în relație cu o bibliotecă (plasată sub livingroom-ul coborât, aceasta nu are ferestre, beneficiind de aportul unei pardoseli de sticlă de la nivelul parterului).
La etaj identificăm dormitorul matrimonial cu dressing-ul și baia matrimonială, precum și camera unuia dintre copii cu dublă orientare, spațiu mansardat, cu o separate sugerată prin mobilier între zona de zi și zona de noapte, cu baie proprie.
În mansardă putem descoperi o spălătorie/uscătorie și spațiul celui de-al doilea copil, realizat în aceeași manieră, cu o separate sugerată prin mobilier între zona de zi și zona de noapte, cu baie proprie.