ro | en
Casa (în) L
  • Distincția RIDA “Let’s talk design!”

Casa (în) L

Autori: arh. Claudia Ileana Trufaș
Birou de proiectare: citrus studio

Colaboratori:
Arhitectura: arh. Daniela Crăciunoiu; arh. Nicolae Petrencu
Peisagistică: Laura Belmega, Dragoș Istrate (Evergreen Project)
Structura: ing. Ovidiu Bogdan
Șef șantier: ing. Petre Ilie
Execuție: Marius Costache

Comentariul autorului

Situată într-o suburbie înverzită și urbanizată din nordul Bucureștiului - comuna Corbeanca, locuința răspunde nevoilor celor doi beneficiari - o mamă și fiul ei de 11 ani. Amplasamentul este o parcelă de colț, cu un front existent de salcâmi spre strada principală. Orientarea casei este atipică: poziția acesteia pe teren nu caută intimitatea în spatele unor garduri înalte. Curtea generată de geometria în L a casei, se deschide către strada de acces, iar gardul din panouri metalice perforate, nu constituie o bariera vizuală puternică.

Volumetric, construcția se compune dintr-un parter amplu, în formă de L si un corp simplu, rectangular la etaj. Parterul delimitează curtea pe două laturi și este aproape în întregime transparent către aceasta. De fapt una din temele principale de proiectare a fost transparența și luminozitatea spațiilor, și astfel s-a ajuns ca suprafețele vitrate sa fie aproape jumătate din totalul închiderilor verticale. O serie de decupaje adânci în parter, generează câteva curți / buzunare mai intime.Spațiile locuibile se desfășoară și se orientează de-a lungul curții. În contrast, spațiile tehnice și spațiile complementare, se
așează în zonele din spate.
Zona de zi este dispusă în corpul pe parter, cel mai apropiat de poarta de acces; soclul foarte mic și tâmplăria care glisează complet vara, fac ca această zonă să devină parte din grădină.
Zona nocturnă din parter este legată de zona de zi printr-un coridor complet vitrat, care face vizual legătura între grădina cu salcâmi dinspre stradă și curtea principală. Dormitoarele din parter sunt amplasate fiecare în propria “cutiuță“. Întregul parter mizează pe o transparență desăvârșită și pe o comunicare cu grădina și accentuează senzația unor spații dezinhibate, libere în natură. Etajul este dedicat parțial unei zone de lucru – bibliotecă, birou, spațiu media și parțial dormitorului băiețelului.

Spațiile de la etaj au o perspectivă diferită către exterior; vitrajele principale de la etaj sunt în extremitățile volumului rectangular și primesc lumina la răsărit, respectiv la apus. Biroul este ca un punct de observație spre strada principală liniștită, cu o vedere filtrată de salcămi, către apusurile spectaculoase. Volumul etajului este acoperit în șarpantă și finisat cu țiglă ceramică, pentru un plus de izolare și formează un contrast cu parterul alb și luminos. Preferința către industrial este exprimată în diverse detalii - stâlpi și grinzi metalice aparente, inserții metalice în pardoseală, scară interioară. O scară exterioară galbenă care accesează terasa peste parter, este adăugată fațadei spre stradă, fiind singurul accent de culoare din ansamblul casei.



Alte lucrări cu aceiași autori: