ro | en
Casa cu copac
  • Premiul secțiunii „Arhitectură construită / arhitectura locuinței individuale”

Casa cu copac

Autori: arh. Dan Enache, arh. Calin Radu, arh. Alice Ionita, arh. Andrei Alexa
Birou de proiectare: Lama Arhitectura

Colaboratori:
Structura: ing. Andrei Tudor, ing. Paul Ionescu (Interactive Design S.C.)

Comentariul autorului

Concept:
Conceptul casei este generat în mod direct de prezența unui brad matur în centrul terenului și de relația parcelei cu străzile. Din dorința evidentă de pastra bradul și de a-l pune în valoare, construcția se retrage în jurul acestuia pe partea opusă strazii principale, generând o curte protejată, intimă, ce are ca element principal bradul. Casa este amplasată pe o parcelă de colț cu deschidere la 2 străzi destul de circulate, această curte interioara intimă fiind foarte necesară.
Obținem astfel două “fețe” diferite ale casei ce conlucrează perfect, influențate de contextul imediat: fațadele orientate către străzi, citite ca minerale, ușor austere, în care predomină opacitatea, și fațada interioară, curbă, trasparentă și deschisă către miezul vegetal (copacul) și intim al curții.

Structura funcțională:
Subsol- spații tehnice, depozitări; acces din exterior printr-o curte de lumină;
Parter- zona de zi, cu un plan cât mai deschis posibil (living cu loc de luat masa, bucatărie, birou, baie, debara);
Etaj – zona de noapte formată din dormitor matrimonial cu baie și dressing, 2 dormitoare copii cu bai proprii.

Structură spațială și relaționare între spații:
Bradul, element generator de soluție, stă la baza dispunerii planimetrice a spațiilor. Astfel, toate spațiile se deschid cu suprafețe vitrate mari către această curte interioară, bucurându-se de imaginea crengilor copacului . Acestea generează, mai ales la etaj, senzația pe care o ai atunci cand te aflii în pădure, fiind foarte apropiate de fatada casei. Totodată, la acest nivel, crengile devin un filtru vizual, generând intimidatea necesară etajului-zonă de noapte.
La parter, în zona de zi, vitrajele mari de pe fațada interioară curbă asigură o foarte bună și utilă conexiune vizuală (și nu numai) între toate spațiile casei. Acest lucru este facilitat de lipsa crengilor la această înalțime (opusul etajului- zona de noapte).
Zona de living primește lumină naturală și printr-un luminator-bandă, amplasat într-un capăt al spațiului. Totodată, înalțimea mare din această zonă, împreuna cu vederea directă către cer, amplifică sentimentul de conexiune cu spațiul exterior.
Contrastul dintre expresia arhitecturală cautat sobră a exteriorului volumului casei și cea din interiorul acestei curți, este insoțit și de surpriza pe care o ai în momentul cand patrunzi în casă și descoperi o cu totul altă geometrie și deschidere spațiala (total opusă celei la care te-ai aștepta privind din exterior).
La exterior, casa este un mono-volum alb în care se evidențiază golurile de geamuri, însoțite pe cele 3 fațade vizibile din străzi de obloane glisante de lemn. Acestea sunt necesare pentru controlul însoririi și al intimitații spațiilor interioare.

Materiale, texturi, culori:
Pentru exterior am folosit tencuială albă texturată, obloane glisante proiectate și executate pe comandă, lemn masiv și cadre din oțel gri pentru bordajul golurilor .
La interior am ales să folosim materiale cât mai naturale, pentru a amplifica senzația de conexiune cu spațiul exterior: parchet stratificat de lemn, beton lăsat aparent pe plafonul parterului și pe diafragma scării, scara cu structură metalică vopsită gri și pereți finisați cu tinci.



Alte lucrări cu aceiași autori: