ro | en
Locuința Estera

Locuința Estera

Autori: arh. Andrei Nicolae, arh. Oana Crețu, arh. Iustin Popescu, arh. Octavia Popeea
Coautori: arh. Andrei Radu, arh. Ruxandra Corduneanu, arh. Mihai Roș, arh. Vlad Bârlădeanu, arh. Bogdan Niculae
Birou de proiectare: OOPY Arhitectura

Colaboratori:
Structura: ing. Ameen Mazouni, ing. Cătălina Maier, ing. M. Gh. Popescu, ing. D. Ștefan
Instalații: ing. C. Constantin, ing, G. Cristescu, ing. B. Anania, ing I. Cristescu
Logistică, avizare: Iulian Păcurar, Marius Veltulea
3D: arh. Cristian Moga, arh. Andrei Nicolae
Foto: Vali Mirea

Comentariul autorului

Conceptul de arhitectură a vizat realizarea unei locuințe unifamiliale, în armonie cu mediul natural – inclusiv prin metodele de eficiență energetică aplicate, accentul punându-se pe deschidere, claritate, netezimea detaliilor și simplitate.

Fără a vrea să fim iconoclaști, putem spune că imaginea de ansamblu a locuinței a fost inspirată de „casa de prerie” a lui F. L. Wright, cu geometrie plină de forță și dezvoltare pe orizontală, cu structuri externe detașate, ziduri extinse, console mari și terase spațioase. Finisajul de cărămidă caracteristic acestui stil a fost înlocuit cu un altul la fel de cald, lemnul creând o legătură substanțială între clădire și pământ. Astfel, întreaga casa este placată cu lambriuri din lemn, în combinație cu finisaje reci – piatra și ancadramentele metalice de la nivelul ferestrelor.

Porțile de acces fac legătura dintre casă și natura înconjurătoare prin folosirea materialelor care predomină la interior – lemn, piatră și metal, delimitând proprietatea de stradă ferm, dar discret.

Lumina solară și folosirea din plin a luminii naturale în general au fost unele dintre elementele centrale ale conceptului de arhitectură.

Suprafețele de sticlă – uși, balustrade – aproape invizibile datorită minimului de elemente din alte materiale, dau senzația de fluiditate și transparență, permițând la rândul lor pătrunderea în interior a luminii și proiectarea umbrelor copacilor din apropiere.

Interiorul a fost conceput ca un spațiu flexibil, deschis, cu planuri de nivel asimetrice – elemente menite să susțină la rândul lor armonia dintre interior și exterior, oferind totodată toate funcțiunile solicitate de beneficiar: la parter se găsesc camera de zi, bucătăria, o baie și o cameră tehnică, iar la etaj – trei dormitoare, dintre care unul matrimonial, două băi și un dressing.

Casa este gândită ecologic, cu sistem BMS, folosind cele mai noi tehnologii, având grad redus de consum energetic, încălzire eficientă (prin pardoseală) și instalații inteligente de control al încălzirii și răcirii, mergând până la controlul automatizat al jaluzelelor și parasolarelor.



Alte lucrări cu aceiași autori: