ro | en
Ansamblu locuințe SV

Ansamblu locuințe SV

Autori: arh. Mihai Neagu, arh. Bogdan Stefan, arh. Dana Garofil, arh. Denisa Ivan
Birou de proiectare: AWstudio

Colaboratori:
Structura: ing. Bratu Florentin
Instalații: ing. Alex Neacșu (Adex Cad Proiect)
Foto: Alexandru Prodan

Comentariul autorului

Proiectul este amplasat într-un țesut urban caracterizat printr-o densificare haotică, cu o vecinătate eclectică și este alcătuit dintr-un ansamblu de șase locuințe cuplate două câte două complementare ca expresie și organizare.
Locuințele sunt orientate către o curte interioară ce are rolul de activare a comunității și de conturare a spațiului comun, gândit ca loc de întâlnire și permanentă intersectare. Astfel, prin formarea a două fronturi de locuințe aliniate de-a lungul unei alei carosabile interioare, spațiul exterior este maximizat, rezultând câte o curte proprie spre spatele și în lateralul lotului.
Un aspect important în conturarea conceptului este menținerea arborilor existenți, ca filtru vegetal ce conferă intimitate față de stradă și înnobilează spațiul comun, dar și propunerea unor noi zone verzi de întâlnire și de discuție.
Imaginea urbană uniformă, liniară și repetitivă caracteristică acestui tip de locuire a fost ameliorată prin jocuri volumetrice, registre orizontale și verticale, placări locale cu lemn și tencuială decorativă de culoare gri, generând o imagine variată și în același timp coerentă a ansamblului.
Din punct de vedere planimetric, locuințele au patru camere și se încadrează în logica funcțională a amplasării zonei de zi la parter, a zonei de noapte la etaj, iar la ultimul nivel a unei zone de hobby și activități creative. Parterul se află în strânsă legătură cu terasa și curtea din spate, ce devine parte integrantă a livingului, atât vizual, prin transparențe, cât și funcțional prin deschideri.



Alte lucrări cu aceiași autori: