ro | en
Casa W
  • Distinctia Alukönigstahl „Tehnologii noi pentru fațade”

Casa W

Autori: arh. Adrian Cristescu, arh. Stefan Nita-Erdely, arh. Ioana Iacob
Birou de proiectare: West Group Architecture

Colaboratori:
Structura: ing. Cristian Bucata - ATTA
Instalații: ing. Crisan Campeanu, ing. Simona Manea - MIGA
Fatada: ing. Sebastian Tabacu, ing. Claudiu Chiper - Consol Eng.
Automatizare cladire: Virgil Marinescu - Ytomation

Comentariul autorului

CASA W

CASA W reprezinta un manifest, descrie o stare. O declaratie apartinand Technoarhitecturii, in care, procese tehnologice inteligente sunt ingemanate cu functiunea de locuit si in armonie cu forma si designul. Finisajele de calitate si sistemele caracteristice unei cladiri inteligente stau la baza conceptului.

In spatele acestei declaratii exista nu numai un loc in care se poate trai in familie, exista loc pentru prieteni, pentru rude, exista un loc in care conexiunile si interactiunile intervin in mod natural.

Amplasata pe o straduta linistita la periferia orasului Bucuresti, asezarea CASEI W contine toate reperele unei locuinte urbane cu avantajul ca terenul este amplasat interferent cu natura, langa liziera padurii. Acest lucru a constituit unul dintre reperele principale in procesul de proiectare, si fiecare spatiu din locuita este gandit astfel incat sa aiba in considerare aceasta deschidere catre natura.

In acelasi timp, spatiul din fata locuintei este amenajat astfel incat include si functiuni ca: piscina cu terasa, bucatarie de vara si un teren de tenis cu nocturna.
Acccesul in interior se face printr-un foyer primitor care te conduce catre un atrium deschis pe trei niveluri, la randul lui deschis spre zona de padure cu o fatada de sticla care are rolul sa aduca lumina in centrul casei, in zona de livingroom si sa puna in valoare scara metalica cu parapeti din sticla, piesa principala a atriumului.

La interior, primul contract cu padurea survine atunci cand privesti spre fundalul camerei de zi care in deplina legatura cu locul de luat masa permite ocupantilor sa interactioneze cu exteriorul indiferent de anotimp. Caracteristica spatiului de la parterul locuintei este deplina fluiditate a spatiilor legate prin goluri deschise in timp ce cele cateva incaperi care necesita o atmosfera mai intima sunt asezate retras, in spatele scarii.
Zona privata a locuintei prezinta trei dormitoare cu bai individuale, garderobe “walk-in” si terase, si este localizata la primul etaj al constructiei. Volumul etajului este dezvoltat peste biblioteca, “playroom”, camera de fitness si dormitorul pentru oaspeti, in zona mai retrasa a terenului. Configuratia in forma de “U” a acestuia faciliteaza circulatia si cuprinde o terasa spatioasa care asigura legatura cu padurea.

SPAul, sauna, spalatoria, incaperile tehnice si de depozitare sunt situate la subsolul locuintei.

Incaperile casei, cu exceptia dormitoarelor, favorizeaza miscarea fara restrictii pe parcursul spatiilor comune. In acelasi timp, laturi ale personalitatii fiecarui membru al familiei se regasesc in diverse detalii: de la formele cu muchii ascutite ale finisajelor pana la caldura texturilor si ale atmosferei create prin controlul luminii si nevoii de intimitate in spatiile descrise.



Alte lucrări cu aceiași autori: