Comentariul autorului
Revenind asupra tematicii de construire in centrul istoric al Constantei, ne punem din nou problema unei insertii intr-un sit pozitionat pe prelungirea strazii Traian nr. 3, in imediata vecinatate a pietei Ovidius. Tesutul urban adiacent este relativ compact, structurat de strazi inguste cu un regim de construire continuu si inaltimi preponderent joase, cu accente de inaltime ocazionale – o reminiscenta a subordonarii unui mod de configurare a orasului vechi.
Situl se afla intr-o zona in care este evidenta tranzitia dintre orasul nou si centrul istoric, delimitat pe limitele laterale de doua calcane ale unor cladiri de inceput de secol XX, care la randul lor au cautat sa plombeze frontul insulei in care se afla intr-o maniera ce intregeste in mod non invaziv spatiul definit de piata Ovidius in timp.
In mod similar studiului anterior, proiectul inserat pe lotul mai sus mentionat reprezinta o incercare neexhaustiva de a insera un spatiu de locuit care reflectă aspectele contemporaneitatii, intr-o forma care se aseaza subtil si modest printre fragmentele urbane existente. Trei module spatiale identice sunt asezate in plan intre cele doua cladiri vecine, impinse si intersectate de fortele care preseaza asupra sitului ramas liber – spatiul public de pe aliniament, frontul de vis-a-vis, calcanele vecine si orientarea cardinala.
Configuratia interioara, similar cu configuratia volumetrica, se compune din spatii cu amplitudini si destinatii diferite, inscrise intr-o anvelopanta care le exprima onest valentele catre exterior prin texturarea fatadelor, care in acelasi timp se subordoneaza unei expresii provenite dintr-o logica fireasca a construirii. Texturile si paleta de tonuri alese pentru acoperirea fatadelor elogiaza diferite cladiri de patrimoniu din zona identificate pe parcursul studiului (aut. Grigore Cerchez, Victor Stephanescu, Ion Socolescu), precum si directia generala stilistica a cladirilor care compun majoritatea sudica a peninsulei.
Parterul adaposteste spatii de interactiune publica, deschise catre strada si posibil de traversat catre interiorul lotului. Spatiile de peste parter sunt destinate locuirii, iar cele de la ultimul nivel converg din locuire catre functiuni de loisir si lucru de acasa.