ro | en
Locuință în Dubai

Locuință în Dubai

Autori: arh. Cristina Mândrescu, arh. Andra Panait, arh. Ruben Pîntea, stud. arh. Alexandru Ambrosă

Comentariul autorului

Situată pe malul mării, cu acces la o plajă frumoasă, *qasr ‚aniq își găsește rădăcinile conceptuale în tipologia tradițională arabă având o curte interioară ce gestionează în mod ingenios și sensibil lumina și umbra folosind elemente precum pereții perforați cu simboluri decorative și ecranele de umbrire.
Întreaga casă este orientată spre mare, această relație devenind vizibilă încă din intrare. Pe lângă mare, etajul superior oferă o deschidere spre orizontul Dubaiului cu piesa sa centrală, Burj Kalifa.
Fațada de sud își întâmpină vizitatorii cu o „mashrabiya”, unul dintre cele mai emblematice simboluri arhitecturale ale arhitecturii tradiționale din lumea islamică. Aceasta a fost folosită în mod tradițional pentru „prinderea” vântului ( conceptul energetic - răcirea pasivă ) dar și pentru a asigura intimitatea. Odată cu adăugarea unei suprafețe de apă, efectul răcirii prin evaporare sporește bunăstarea locuitorilor. Această piscină exterioară cu valurile sale artificiale creează un peisaj sonor pentru a completa experiența vizuală și a oferi răcoare în grădină.
Fațada nord este complet deschisă către apă, utilizând panouri de sticlă glisante de mari dimensiuni ce creează un spațiu fluid, fără limite între interior și exterior. În acest fel, spațiul poate fi adaptat la diferite nevoi, oferind flexibilitate și adaptabilitate. Spațiile de la subsol sunt deschise către curțile laterale, aripa stângă fiind dedicată personalului, iar aripa dreaptă unor funcții de recreere specifice: o zonă de wellness, o cameră de joacă pentru copii și o sală de cinema. Parterul include zonele de zi și un apartament generos pentru oaspeți, în timp ce primul etaj este dedicat dormitoarelor. Terasa de la etaj este acoperită de o pergolă și include un spațiu de loisir ce privește spre mare. Nivelul superior găzduiește o grădină pe acoperiș și un loc de aterizare a dronelor.

*qasr ‚aniq = vila
**sahn = curte