ro | en
Lucrul de acasă

Lucrul de acasă

Autori: arh. Andreea Boia
Birou de proiectare: DACRA STUDIO SRL

Colaboratori:
Urbanism: urb. Iulia Alexandrescu (DACRA STUDIO SRL)
Structura: ing. Hodorca Vlad-Laurentiu (Cuantum Design SRL)
Instalații: ing. Mihai Terzi (Smart Design Instalatii SRL)

Comentariul autorului

Casa este situată într-o zonă protejată cu un context arhitectural variat. Parcelarea de început de secol XX este mobilată cu vile interbelice de factură Art Deco și neoromanească, în timp ce bulevardul Ion Mihalache este marcat de intervenția urbanistică din anii '60, cu imobile de locuințe colective de tip bară.
Terenul reprezintă un rest al suprapunerii urbanismului socialist peste parcelarea istorică Domenii. Forma rezultată a terenului este una neregulată, aproximativ triunghiulară. Pe latura de N-E, terenul se învecinează cu un imobil masiv de locuințe colective, care va deveni un fundal pentru volumul casei.
Configurația volumetrică este determinată de relațiile cu vecinătățile. Propunerea încearcă să rezolve disfuncționalitățile generate de intervențiile din perioada socialistă. Astfel, către blocul cu 7 etaje este creat un zid de apărare în care golurile sunt protejate de filtre vizuale, realizate din traforuri de caramidă plină. Acest zid „învelește” o coajă intermediară, tratată cu tencuială decorativă, materialul specific imobilelor Art Deco din zonă, și care protejează, la rândul ei, turnul casei scării, amplasat în zona cea mai vizibilă dinspre Bulevardul Ion Mihalache. El preia atât înălțimea cât și retragerea casei învecinate.
După cum se poate remarca, o preocupare majoră a fost sporirea intimității. Către stradă, casa este prevazută cu ferestre bandă, iar vitrajele generoase amplasate în colțurile volumului sunt protejate de privirile indiscrete prin zidul de apărare.
La nivel stilistic, sunt preluate câteva elemente caracteristice limbajului Art Deco, precum turnul casei scării ca accent vertical în compoziție, rotunjirea colțurilor, ferestrele bandă și inserțiile de tencuială profilată din dreptul lor.
La nivel funcțional, proiectul îmbină locuirea unifamilială cu spațiul de lucru. Apropierea de bulevard îi conferă o vizibilitate propice exercitării unei profesii liberale cu public restrâns. Parterul se împarte între zona de zi privată și spațiul de lucru semi-public, separate printr-un windfang. La etaj este amplasată zona de noapte, deasupra căreia există o terasă generoasă, protejată vizual cu jardiniere perimetrale.