ro | en
Locuință la lac
  • Premiul secțiunii „Arhitectură de portofoliu / arhitectura locuinței”

Locuință la lac

Autori: arh. Ruben Pîntea, arh. Dragoș Măzărianu

Comentariul autorului

Situl studiat a reprezentat un caz ideal pentru proiectarea unei locuințe bioclimatice. Acesta oferă o deschidere generoasă ce coboară ușor spre lac în partea de sud. Neavând date precise despre beneficiarii locuinței, am decis să începem studiul de la existent – grădina. Locuința se dezvoltă pe toată latura scurtă a terenului și se retrage spre capătul sitului, generând o grădină amplă în partea de sud, deschisă spre lac.
Fațada nord a casei este dublată de zona de servicii, barieră opacă ce adăpostește casa și eliberează planul pentru a obține un spațiu interior continuu în relație cu grădina. Toate spațiile nobile ale locuinței sunt în legătură directă cu ea și sunt orientate spre peisaj. Deși limbajul arhitectural folosit este unul contemporan, am vrut ca arhitectura casei să se integreze în contextul natural: parterul are un caracter tectonic, o orizontală puternic ancorată în pământ, materializată printr-o terasă continuă ce traversează tot parterul casei, acoperită cu o pergolă ce se deschide și închide pentru a asigura umbrirea potrivită în contextul unui soare puternic de vară sau protejează terasa de precipitații. Aceasta este un element important al casei, ea se desfășoară pe toate cele 3 fațade însorite, mărind spațiul interior către peisaj și creând zone retrase în lateralele casei.
Etajul folosește un limbaj diferit, un înveliș de lemn, un acoperiș în 2 ape. Acesta nu este doar rezultatul esteticii dorite ci răspunde cerințelor legate de precipitațiile specifice zonei și are un unghi potrivit pentru integrarea panourilor solare. Acestea au o împărțire riguroasă, astfel obtținându-se o coerență a fațadei. Spațiul de zi este continuu, segmentat de piese de mobilier. Livingul este spațiul cel mai important al casei, amplasat central și se dezvoltat pe dublă înălțime, beneficiind de lumină naturală din plin prin prisma ferestrelor glisante și a iluminării zenitale.
Dormitorul matrimonial și bucătăria au fost orientate spre sud est, primind lumină naturală energizantă încă de la primele ore ale dimineții, iar spațiile de studiu au fost orientate spre sud vest pentru a beneficia de mai multă lumină în a doua parte a zilei.
Latura lungă a terenului este accentuată printr-o alee ce coboară spre esplanada ce mărginește lacul. De-a lungul ei a fost creată o grădină de legume în relație directă cu bucătăria casei.

Comentariul juriului

Este singurul proiect care pune problema unei locuințe bioclimatice. O face cu eleganță și mare simplitate, începând de la primele decizii de proiectare privind orientarea, compartimentarea și materialele. Construcția este compactă, simplitatea ei studiată este de factură contemporană,
rezultând o casă bine integrată în context și performantă energetic. Este prezentată o schemă planimetrică și volumetrică adaptată cerințelor climatice, cu încăperi luminate și însorite, în legătură directă cu grădina și lacul.

Premiu pentru gândirea sustenabilă cu mijloace foarte simple a unei locuințe individuale.